Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze’nin Avrupa Birliği (AB) ile müzakereleri 2028 sonuna kadar gündeme almama kararı, ülke genelinde süregelen protestolara neden oluyor. Gösteriler, 11. gününde başkent Tiflis ve Batum başta olmak üzere birçok şehirde devam etti.
TİFLİS'TEKİ PROTESTOLARDA GERGİNLİK SÜRÜYOR
Başkent Tiflis’te gece saatlerinde parlamento binası önünde toplanan binlerce gösterici, hükümetin AB ile müzakereleri erteleme kararını protesto etti. Göstericiler, yeni yıl kutlamaları için kurulan Noel ağacına eylemlerde yaralanan gazeteci, sanatçı ve protestocuların fotoğraflarını asarak dikkat çekti. Parlamento binasına taş atan bazı gruplar nedeniyle olaylar büyürken, Gürcistan İçişleri Bakan Yardımcısı Aleksandre Darakhvelidze, protestoların başladığı 28 Kasım’dan bu yana 150 polisin yaralandığını ve 400'den fazla kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
HÜKÜMETİN AB KARARI TEPKİ TOPLADI
Başbakan Kobakhidze, 28 Kasım’da yaptığı açıklamada, AB'nin iç işlerine müdahale ettiğini öne sürerek, "AB ile müzakerelerin başlatılmasını 2028 sonuna kadar gündeme almamaya karar verdik. Ancak ülkemizin 2030'da AB üyesi olması için çalışmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullanmıştı. Bu açıklama, ABD ve Avrupa ülkelerinin sert tepkisine yol açtı. ABD Dışişleri Bakanlığı, Gürcistan ile stratejik ilişkilerin askıya alındığını duyurdu. AB yetkilileri ve Baltık ülkeleri, Gürcistan hükümetine yönelik yaptırım sinyali verirken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de Kobakhidze ve hükümet yetkililerine yönelik yaptırımları öngören bir kararname imzaladı.
ULUSLARARASI TOPLUMUN TEPKİSİ
Gürcistan hükümetinin kararı ve sonrasındaki protestolar, uluslararası toplumda endişe yarattı. AB'nin yeni Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, hükümet karşıtı göstericilere destek verirken, ABD daha fazla yaptırım uygulanabileceğini belirtti.