Esed’in işkence merkezi Sednaya Hapishanesi!

Suriye'de çöken Baas rejiminin işkence merkezi olan Sednaya Hapishanesi'nde ekipler gizli bölmeleri araştırıyor. Tutsaklar güvenlik kameralarında görünüyor ancak yerleri belirlenemiyor. Cezaevi planını inceleyen mimarlar yapıyı halen çözemedi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
09 Aralık 2024 18:57
GÜNCELLEME
09 Aralık 2024 19:40
Esed’in işkence merkezi Sednaya Hapishanesi!
AA
Kaynak AA

İŞKENCE MERKEZİNDEKİ ÇALIŞMALAR AA TARAFINDAN GÖRÜNTÜLENDİ

Suriye’de devrilen Beşşar Esed rejiminin işkence merkezi olarak bilinen Sednaya Hapishanesi’ndeki gizli bölmeler araştırılıyor. Anadolu Ajansı (AA) muhabirleri, başkent Şam’da yürütülen bu çalışmaların görüntülerini paylaştı.

SEDNAYA HAPİSHANESİ'NDE GİZLİ BÖLMELER ARAŞTIRILIYOR

Sednaya Hapishanesi’nde, yer altındaki gizli katlara ulaşmaya çalışan ekipler arasında Beyaz Baretliler olarak tanınan Suriye Sivil Savunması ekipleri de bulunuyor. Hapishanenin çok katlı yer altı yapısına sahip olduğu tahmin ediliyor ve uzmanlar bu bölgelerde araştırmalarını sürdürüyor.

YER ALTI KATLARINDAKİ ELEKTRONİK KAPILARIN AÇILMASI GEREKİYOR

Suriye Sivil Savunması, Sednaya Hapishanesi’ndeki gizli bölmelerde hâlâ tutukluların bulunabileceği iddialarını araştırmaya devam ediyor. Esed rejiminin baskıcı yönetimiyle özdeşleşen hapishanede yer altı hücrelerinde tutsakların varlığına yönelik ifadeler inceleniyor.

Beyaz Baretliler Başkanı Raid Salih, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Sednaya’ya 5 uzman acil müdahale ekibinin gönderildiğini duyurdu. Çalışmalar sırasında ekiplere, hapishanenin düzenine hâkim 2 rehber de eşlik ediyor.

Yetkililer, güvenlik kameralarında görülen tutukluların kurtarılması için yer altı katlarının elektronik kapılarının açılması gerektiğini vurguluyor. Havalandırma sistemlerinin yetersizliği nedeniyle boğulma riski taşıyan mahkûmların yaşamlarının kurtarılması için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

KAPILARIN ŞİFRESİ İSTENİYOR

Bölgedeki yetkililer, devrik rejime mensup eski askerler ve hapishane çalışanlarına çağrıda bulunarak, kapıların şifrelerini paylaşmalarını talep etti. Bu adımın, Sednaya’daki gizli hücrelere ulaşmak ve tutsakların serbest bırakılmasını sağlamak için kritik önem taşıdığı belirtiliyor.

TUTSAKLAR İDAM SAATİNİ BEKLİYORDU

Sednaya Hapishanesi’nde yaşanan dehşet, sosyal medya ve haber kaynaklarında paylaşılan görüntülerle ortaya çıktı. Cezaevini basan göstericiler ve kurtarılan mahkûmların yer aldığı videolarda, küçük çocuklar da dahil olmak üzere aileleriyle birlikte özgürlüğüne kavuşan tutsaklar görüldü.

Görüntülerde, bazı eski tutsakların maruz kaldıkları işkenceler nedeniyle yürüyemediği ve cezaevinden sürünerek çıkmak zorunda kaldıkları dikkat çekti.

"ESED DÜŞTÜ, KORKMAYIN!"

Sednaya Hapishanesi Tutuklular ve Kayıplar Derneği (ADMSP) tarafından paylaşılan bir videoda, serbest bırakılan kadınların yer aldığı anlar bulunuyor. Görüntülerde, kadınlara "Esed düştü, korkmayın!" denilerek güvende oldukları ifade ediliyor.

Sosyal medyada yer alan başka bir videoda ise cezaevinden kurtarılanlar arasında akrabalarının olup olmadığını öğrenmek için Sednaya çevresinde toplanan kişilerin heyecanlı bekleyişi yansıtılıyor.

"REJİMİN ÇÖKMESİYLE KURTULDUM"

Şam sokaklarında çekildiği belirtilen görüntülerde, özgürlüğüne kavuşan tutsakların sokaklarda koştuğu ve yaşadıkları sevinç gözlemleniyor. Bu anlardan birinde, kurtarılan bir mahkûmun yoldan geçen bir kişiye ne olduğunu sorması üzerine, "Rejimi devirdik." yanıtını aldığı ve bu haberle mutluluğunu gizleyemediği görülüyor.

Bir başka videoda ise, idamına saatler kala kurtulan bir Suriyeli tutsağın, Baas rejiminin çökmesiyle hayatta kaldığını anlattığı duyuluyor. Mahkûm, "İdamımız yarım saat önceydi. 54 kişi... İdamımız bugündü." ifadelerini kullanarak yaşadığı dehşeti dile getiriyor.

SEDNAYA, REJİMİN "ÖLÜM ÜSSÜ" OLARAK KULLANILDI

Uluslararası kuruluşların raporlarına göre, Şam’a 30 kilometre uzaklıkta bulunan ve çöken Esed rejiminin Savunma Bakanlığına bağlı Sednaya Askeri Hapishanesi, Mart 2011’de başlayan barışçıl gösteriler ve rejim karşıtı hareketler sonrasında bir işkence merkezi haline dönüştü. Cezaevinin, rejim karşıtı barışçıl göstericiler ve askeri unsurların tutulduğu bir üs olarak kullanıldığı belirtildi.

TOPLU İDAM VE SESSİZ İNFAZLAR

Raporlar, Sednaya’da binlerce kişinin rejim tarafından sessiz ve sistematik bir şekilde öldürüldüğünü ortaya koyuyor. Cezaevinde 2011 ile 2015 yılları arasında her hafta, bazen de iki haftada bir yaklaşık 50 kişinin toplu olarak idam edildiği kaydediliyor. Bu yargısız infazların rejim yetkililerince düzenli şekilde organize edildiği vurgulanıyor.

İNSANLIK DIŞI KOŞULLARDA TUTULAN TUTSAKLAR

Sednaya’da alıkonulan mahkûmların, insanlık dışı koşullarda tutulduğu, sistematik işkenceye maruz bırakıldığı ve temel ihtiyaçlardan mahrum bırakıldığı raporlarda yer alıyor. Tutsakların yiyecek, su ve ilaç gibi temel gereksinimlerden yoksun bırakıldığı, rejimin bu yöntemleri kasıtlı olarak kullandığı ifade ediliyor.

AF ÖRGÜTÜ: "SEDNAYA’DAKİ İHLALLER İNSANLIĞA KARŞI SUÇ"

Uluslararası Af Örgütü, 2017 yılında yayımladığı raporda, Sednaya’daki işkence ve cinayetlerin, ülkedeki sivil nüfusa yönelik yaygın ve sistematik saldırıların bir parçası olduğunu belirtti. Örgüt, bu uygulamaların rejim politikasının bir yansıması olduğunu ve insanlığa karşı suç teşkil ettiğini bildirdi.

11 BİN KİŞİYE AİT İŞKENCE KANITLARI

Suriye rejim ordusunda görev yaparken askeri hastanelere getirilen cesetleri kayıt altına almakla sorumlu olan ve "Sezar" kod adıyla bilinen bir askerin çektiği fotoğraflar, Esed rejiminin insanlık dışı yöntemlerini gözler önüne seriyor. Bu fotoğrafların, rejim tarafından işkenceyle öldürüldüğü belirlenen ve yaşları 20 ile 40 arasında değişen yaklaşık 11 bin kişiye ait olduğu düşünülüyor.

FOTOĞRAFLARDAKİ KANITLAR

Mayıs 2011 ile Ağustos 2013 arasında çekilen görüntülerde, rejim güçlerinin askeri tesislerde tutulan kişilere uyguladığı işkenceler net şekilde görülebiliyor. Cesetlerdeki yaralar, rejimin sistematik işkence uygulamalarını ve öldürme yöntemlerini ortaya koyuyor. Bu fotoğraflar, savaş suçlarının açık kanıtı olarak kabul ediliyor.

55 BİN FOTOĞRAF ULUSLARARASI YANKI UYANDIRDI

"Sezar" kod adlı asker tarafından çekilen yaklaşık 55 bin fotoğraf, 2014 yılında ilk kez Anadolu Ajansı (AA) tarafından yayımlanmıştı. Söz konusu fotoğraflar, Esed rejiminin sistematik işkence, aç bırakma ve öldürme gibi savaş suçlarını gözler önüne sererek uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa