Fransa, Almanya, Avusturya, Belçika ve Yunanistan, Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinin ardından Suriyelilerin iltica başvurularını durdurma kararı aldı. Bu ülkeler, Suriye’deki siyasi belirsizliklerin netleşmesini beklediklerini ifade etti.
ALMANYA: İLTİCA BAŞVURULARI GEÇİCİ OLARAK DURDURULDU
Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF), Suriyeli vatandaşların iltica başvurularını geçici olarak askıya aldığını duyurdu. Almanya İçişleri Bakanlığı, Suriye’deki mevcut siyasi ve güvenlik ortamı netleşene kadar yeni başvuruların işleme alınmayacağını açıkladı.
AVUSTURYA’DAN "GÖZDEN GEÇİRME" TALİMATI
Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, İçişleri Bakanı Gerhard Karner’e mevcut Suriyeli iltica başvurularının askıya alınması ve sığınma hakkı verilen kişilerin durumlarının yeniden değerlendirilmesi talimatını verdi. Nehammer, bu kararın Suriye’deki güvenlik koşullarının yeniden incelenmesi gerektiğinden kaynaklandığını belirtti.
YUNANİSTAN: 9 BİN BAŞVURU ASKIYA ALINDI
Yunanistan da yaklaşık 9 bin Suriyelinin iltica başvurusunu askıya aldı. Yunan hükümet kaynaklarına göre, Almanya ve Fransa’nın izlediği yolu takip eden Yunanistan, başvuruları geçici olarak durdurma kararı aldı.
BELÇİKA: SURİYELİLERDEN YENİ BAŞVURU ALINMAYACAK
Belçika Mülteciler ve Vatansız Kişiler Genel Komiserliği (CGVS), Suriyeli sığınmacılarla ilgili yeni başvuruların kabul edilmeyeceğini açıkladı. Belçika yetkilileri, mevcut belirsizlik ortamında başvuru sahipleriyle ilgili bilgilere erişimde zorluklar yaşanabileceğini belirtti.
FRANSA: KARAR AŞAMASINDA
Fransa’nın da Suriyelilerden yapılan sığınma başvurularını askıya almayı planladığı bildirildi. Ulusal basında yer alan haberlere göre, Fransa İçişleri Bakanlığı’nın, Almanya ile uyumlu bir politika izleme yolunda olduğu belirtildi.
SURİYELİLERİN AVRUPA’YA SIĞINMA SÜRECİ BELİRSİZLEŞİYOR
2011’de başlayan iç savaş sırasında yüz binlerce Suriyeli, Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine sığınma başvurusunda bulunmuştu. Ancak son gelişmeler, özellikle Esad rejiminin devrilmesinin ardından Avrupa’nın Suriyeli sığınmacılarla ilgili politikalarını yeniden gözden geçirdiğini gösteriyor.