Suriye dönüşüm sürecine giriyor! Türkiye'ye milyarlarca dolarlık pazar

Türkiye, Suriye'nin yeniden inşası için kilit konuma sahip olacak. Türkiye'ye 100 milyar dolar değerinde pazar açılacağı ifade ediliyor.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
10 Aralık 2024 09:35
GÜNCELLEME
10 Aralık 2024 09:57
Suriye dönüşüm sürecine giriyor! Türkiye'ye milyarlarca dolarlık pazar
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

SURİYE İÇ SAVAŞINDA KRİTİK DÖNEMEÇ

Suriye'de 13 yıl süren iç savaş, 27 Kasım'da HTŞ (Heyet Tahrir eş-Şam) öncülüğündeki muhalif grupların saldırılarıyla yeni bir aşamaya girdi. Rejim karşıtı güçler, 7 Aralık gecesi başkent Şam’a girerek yönetimi devraldı. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ve ailesi ise Rusya’ya sığındı.

YENİDEN İNŞA SÜRECİNDE TÜRKİYE'NİN ROLÜ

Muhaliflerin yönetimi ele geçirmesiyle Suriye’nin yeniden inşası öncelikli gündem oldu. Türkiye, bu süreçte kritik bir rol üstlenmeye hazırlanıyor. Ülkedeki savaş nedeniyle yıkıma uğramış şehirlerin yeniden inşasında Türk inşaat şirketlerinin büyük bir pay alması bekleniyor. İlk yıl 3 milyar dolar olarak öngörülen sektör payının, beş yıl içinde 40 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

TİCARET KORİDORLARININ AÇILMASI

Halep-Şam-Ürdün hattındaki ticaret yollarının tekrar faaliyete geçmesiyle Türkiye’nin bölge ihracatında önemli bir artış bekleniyor. Mersin ve İskenderun limanlarının lojistik merkez olarak kullanılması, transit ticaret gelirlerini artıracak. Ayrıca, Suriye’nin enerji kaynaklarının yeniden ekonomiye kazandırılması sürecinde Türkiye’nin aktif rol alması planlanıyor.

TURİZM SEKTÖRÜNDE BEKLENTİLER

Suriye’de barışın sağlanmasıyla birlikte bölgedeki turizm faaliyetlerinin canlanması öngörülüyor. Türkiye’nin sınır illeri Gaziantep, Hatay ve Şanlıurfa, artan turist hareketliliğinden fayda sağlayacak. Tarihî alanlara yönelik ziyaretlerin artmasıyla Türkiye, bölgesel bir turizm merkezi olma fırsatı elde edebilir.

ALTYAPI PROJELERİ VE ENERJİ İLETİM HATLARININ YENİLENMESİ

Suriye’nin yeniden inşa sürecinde altyapı projelerinin yanı sıra enerji iletim hatlarının yenilenmesi gibi iş birliği alanları öne çıkıyor. Ancak bu süreçte politik istikrarın sağlanması ve güvenliğin tesis edilmesi temel öncelikler arasında yer alıyor. Bölgedeki diğer güçlerin etkisi dikkate alınarak dengeli bir diplomasi yürütülmesi gerekecek.

BORSA İSTANBUL'DA HAREKETLİLİK

Suriye’deki gelişmeler, Borsa İstanbul’da yankı buldu. Özellikle çimento, demir-çelik ve inşaat sektörü hisselerinde dikkat çeken yükselişler yaşandı. Çimento şirketlerinin hisseleri %10’a yakın prim yaparken, inşaat yan sanayi ve metal ana sanayi endekslerinde de ciddi artışlar kaydedildi.

SURİYE’NİN YENİDEN İNŞASI İÇİN DEV BÜTÇE

BM (Birleşmiş Milletler) raporlarına göre, Suriye’nin yeniden inşası için ihtiyaç duyulan bütçenin 400 milyar doları aşması bekleniyor. Ülkede savaş nedeniyle meydana gelen altyapı zararının ise 117 milyar doları bulduğu belirtiliyor. Türkiye, bu büyük dönüşüm sürecinde hem ekonomik hem diplomatik fırsatlar elde etmeyi hedefliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa