Mars ve Jüpiter arasında yer alan ana asteroit kuşağında gizemli bir gök cismi keşfedildi. Bilim insanları, bu cismin ana kuşak kuyruklu yıldızı olarak tanımlandığını açıkladı.
Çalışma, Henry Hsieh (Gezegen Bilimi Enstitüsü), Scott Sheppard (Carnegie Bilim Enstitüsü) ve Audrey Thirouin (Lowell Gözlemevi) tarafından yürütüldü.
GİZEMLİ BUZLU CİSİMLER
Ana kuşak kuyruklu yıldızlar, Mars ile Jüpiter arasında yer alan buzlu cisimlerdir. Bu durum, şaşırtıcı bir bulgu olarak değerlendiriliyor. Zira buzlu cisimlerin, genellikle Güneş Sistemi'nin soğuk dış bölgelerinde bulunması bekleniyor.
GÜNEŞ'İN ISISINA RAĞMEN AKTİFLİĞİNİ KORUYOR
Kuyruklu yıldızlar, Güneş’in ısısının etkisiyle buzlarının buharlaşması sonucu etraflarında kuyruk veya bulanık bir bulut oluşturan gök cisimleri olarak bilinir. Ancak bu kuyruklu yıldızın Güneş Sistemi'nin daha sıcak iç bölgelerinde aktif kalması, bilim dünyasında merak uyandırdı.
AKTİF ASTEROİTLER KUŞAĞI
Ana kuşak kuyruklu yıldızlar ilk olarak 2006 yılında, Hsieh ve doktora danışmanı David Jewitt tarafından Hawaii Üniversitesi'nde tanımlandı. Bu cisimler, aktif asteroitler adı verilen ve kuyruklu yıldız benzeri davranışlar sergileyen daha geniş bir grubun parçası olarak değerlendiriliyor.
"DOĞUŞTAN BUZLU VE AKTİF"
Henry Hsieh, yaptığı açıklamada, "Bu cisim, sadece bir kez aktif hale gelen bir asteroit değil, doğuştan buzlu ve aktif bir gök cismidir. Gözlemlerimiz, bu tür cisimlerin oluşumlarına dair önemli ipuçları sunuyor." ifadelerini kullandı.