SURİYE'DE REJİM DÜŞÜŞÜ SONRASI GELİŞMELER
Suriye'de 13 yılı aşkın süredir devam eden iç savaşın ardından HTŞ (Heyet Tahrir Eş-Şam) öncülüğündeki muhalif güçler, başkent Şam’ı kontrol altına aldı. Bu gelişmeyle 61 yıllık Baas rejimi sona erdi ve Beşşar Esed, ailesiyle birlikte Rusya’ya sığındı.
İSRAİL'İN HAVA VE KARA OPERASYONLARI
Esed rejiminin çökmesiyle İsrail, Suriye’de yoğun hava ve kara operasyonları başlattı. İsrail ordusu, Suriye’nin hava savunma sistemlerini ve kimyasal silah üretim kapasitelerini hedef aldı. Bu operasyonlar sırasında Suriye’nin Lazkiye, Şam, Kamışlı Askerî Havalimanı ve Golan Tepeleri gibi stratejik noktaları vuruldu.
STRATEJİK NOKTALARA YÖNELİK SALDIRILAR
İsrail Hava Kuvvetleri, Suriye ordusuna ait tank, uçak, helikopter ve füze depolarını hedef aldı. Yerel kaynaklar, Şam kırsalındaki Adra’da bulunan bir silah deposunun ve Lazkiye Limanı yakınındaki hava savunma sistemlerinin imha edildiğini belirtti. Barzeh bölgesinde kimyasal silah üretimiyle ilişkilendirilen Suriye Bilimsel Çalışmalar ve Araştırma Merkezi de İsrail’in hedefleri arasında yer aldı.
GOLAN TEPELERİ'NDE HAREKETLİLİK
İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri’ndeki işgalini genişletti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Golan Tepeleri'nde yer alan tampon bölgenin ele geçirilmesi yönünde orduya talimat verdi. İsrail ordusu bu bölgede tanklarla sınırı geçerek Şeyh Dağı’nın Suriye tarafını kontrol altına aldı. Böylece 1973 yılından beri ilk defa İsrail güçleri, Suriye topraklarına girmiş oldu.
İSTİHBARAT İDDİALARI
Bazı iddialara göre, Beşşar Esed rejiminin düşüşü sonrası devrik liderin Suriye askerî varlığına dair tüm istihbarat bilgilerini İsrail’e aktardığı öne sürüldü. İsrail ise BM'ye (Birleşmiş Milletler) sunduğu mektupta, Suriye’deki silahlı gruplar arasındaki çatışmalara müdahil olmadığını ve yalnızca güvenliğini sağlama amacı güttüğünü iddia etti.
TARİHÎ BAĞLAM VE NETANYAHU'NUN AÇIKLAMALARI
İsrail, 1967 yılından beri Golan Tepeleri’ni işgal altında tutuyor. 1974 yılında imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması ile birlikte tampon bölgenin ve silahsızlandırılmış bölgenin sınırları tespit edildi. Bu anlaşmanın çöktüğünü duyuran ve Golan Tepeleri’nin daima İsrail'in ayrılmaz parçası olacağını ileri süren Netanyahu, buradaki İsrail askerî varlığının, ülkesinin güvenliği ve egemenliği için gerekli olduğunu iddia etti.