ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU TOPLANDI
Milyonlarca çalışan, 2025 yılı için belirlenecek asgari ücret oranını öğrenmek için heyecanla beklerken Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk kez toplandı. Komisyon; işçi, işveren ve hükûmet temsilcilerinden oluşan bir yapı ile çalışmalarını sürdürüyor. 31 Aralık 2024 tarihine kadar asgari ücretin belirlenmesi ve kamuoyuna duyurulması gerekiyor. Geçen yıl Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını 11 Aralık'ta düzenlemişti. Asgari ücret, 27 Aralık'ta duyurulmuştu.
BAKAN IŞIKHAN'DAN AÇIKLAMALAR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın başkanlığında düzenlenen ilk toplantı öncesi bakanlık bahçesinde basın mensuplarına açıklama yapıldı. Bakan Işıkhan, toplantının tüm taraflar için hayırlı olmasını temenni ettiğini dile getirdi.
MAKSİMUM FAYDA HEDEFLENİYOR
Yeni asgari ücretin belirlenmesi sürecinde hem işçilerin hem de işverenlerin yararına olabilecek en yüksek faydayı sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Işıkhan, bu belirleme sürecinin Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun sorumluluğunda olduğunu vurguladı.
SOSYAL DİYALOĞUN ÖNEMİ
Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde sosyal diyaloğa önem verildiğini belirterek, çalışma hayatında bu yöntemle çözülemeyecek bir sorun olmadığına inandığını söyledi.
IŞIKHAN AÇILIŞ KONUŞMASINI YAPTI
Işıkhan, toplantının açılış konuşmasında, asgari ücretin belirlenmesi sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu ve sürecin üç taraflı sosyal diyalog mekanizmasıyla yürütüldüğünü vurguladı.
ASGARİ ÜCRET BELİRLEME KRİTERLERİ
Asgari ücretin çalışanlara ödenebilecek minimum seviyeyi ifade ettiğini belirten Işıkhan, işçi ve işveren temsilcilerinin görüşlerinin dikkate alındığını ve hükûmetin adalet terazisini dengede tutmaya çalıştığını ifade etti. Işıkhan, süreçte enflasyon oranı, satın alma gücü, iş gücü piyasalarının ihtiyaçları, ekonomik büyüme ve istihdamın korunması gibi faktörlerin titizlikle analiz edildiğini söyledi.
ENFLASYONA KARŞI KORUMA
Asgari ücret artışlarının enflasyona karşı bir koruma sağladığını belirten Işıkhan, söz konusu artışların aynı zamanda vatandaşların satın alma gücünü artırdığını ve büyüyen ekonominin meyvelerinin adil olarak paylaşılmasına katkıda bulunduğunu ifade etti. Işıkhan, devamlı artan refahın, istihdamı artırıcı etkisine de değindi.
İSTİHDAM RAKAMLARI VE GELECEK HEDEFLERİ
Ekim ayında istihdamın 156.000 kişi artarak 32.970.000'e ulaştığını açıklayan Işıkhan, istihdam oranının %49,9 ile tarihsel bir seviyeye yükseldiğini belirtti. Işıkhan, gençlerin ve kadınların iş gücüne katılımını artırmaya yönelik politikaların süreceğini ve Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda istihdam, üretim ve ihracat odaklı hamlelerin devam edeceğini dile getirdi.