Kış ayları geldi, üst solunum yolu enfeksiyonları arttı. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Alper Şener, uyarılarını sıraladı.
Şener, özellikle grip ve viral enfeksiyonların ardından gelişen mukozal hasarların zatürre gibi bakteriyel enfeksiyonlara yol açtığını belirtti.
ZATÜRRE VAKALARINDA ARTIŞ
Bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde antibiyotik kullanımının zorunlu olduğuna işaret eden Şener, mevsimsel geçişlerin ve 65 yaş üstü hastaların zatürreye dönüşen enfeksiyonlarla karşılaştığını vurguladı.
Şener, "Grip, üst solunum yolu enfeksiyonlarının lokomotif hastalığıdır. Ancak korona, rhinovirüs ve RSV gibi birçok farklı virüs de bu enfeksiyonlara neden olabilir. Bu virüslerin yarısından fazlası grip benzeri hastalıklar olarak tanımlanır" ifadelerini kullandı.
BELİRTİLERE DİKKAT EDİLMELİ
Prof. Dr. Şener, hastaların enfeksiyon belirtileri ortaya çıktığında vakit kaybetmeden doktora başvurması gerektiğini belirtti.
Enfeksiyon belirtilerini sıralayan Şener, "Eğer hastalar 3-4 gün süren kas ve eklem ağrıları sonrası geçmeyen ya da tekrarlayan öksürük nöbetleri, nefes darlığı veya yatarken solunum sıkıntısı yaşıyorsa dikkatli olunmalı. Günlük aktivitelerde, örneğin merdiven çıkarken ya da yürürken kolay yorulma şikayetleri görülüyorsa bu durum antibiyotik gerektirebilir" dedi.
KRONİK BRONŞİTE DİKKAT
Hastalığın erken teşhis edilmesi ve uygun tedavinin başlanması gerektiğini vurgulayan Şener, antibiyotik tedavisinin gerekli olduğu durumlarda gecikmenin ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini ifade etti.
KIŞ ÇAYLARININ ETKİSİ
Kış çaylarının önleyici etki barındırmadığını vurgulayan Prof. Dr. Şener, şunları söyledi: