2025 BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ TAMAMLANDI
TBMM'de (Türkiye Büyük Millet Meclisi) 2025 yılına ilişkin bütçe görüşmeleri devam ediyor. Genel Kurul’da TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi), Anayasa Mahkemesi, Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı bütçeleri üzerinde yapılan değerlendirmelerin ardından oylama gerçekleştirildi. Görüşmeler sonunda ilgili bütçeler kabul edildi.
ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ'UN SUNUMU
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) Genel Kurulu'nda yaptığı sunumda, Adalet Bakanlığının 2025 yılı bütçesine ilişkin detaylar paylaştı. Bakan Tunç, adaletin temel bir ilke ve insan erdemi olduğunu belirterek, hukuk devleti anlayışı ile adaletin tam anlamıyla sağlanabileceğine vurgu yaptı. Tunç, son 22 yılda Türkiye’nin demokratik hukuk devletini güçlendirme ve güvenilir adalet sistemini tesis etme yönünde önemli adımlar attığını ifade etti.
TEMEL KANUNLARIN YENİLENMESİ VE ANAYASAL REFORMLAR
Temel kanunların çağın gereklerine uygun olarak yenilendiğini, yeni hak arama yollarının oluşturulduğunu ve anayasal reformların hayata geçirildiğini dile getiren Tunç, ayrıca toplumun değişen ihtiyaçlarına uygun olarak yeni uygulamaların devreye alındığını da belirtti.
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ ENDEKSİ ELEŞTİRİLERİ
Tunç, Türkiye’nin "Hukukun Üstünlüğü Endeksi"nde 117. sırada yer aldığı yönündeki iddialara değindi. Bu tür sıralamaların objektif olmadığını savunan Tunç, endeksin kurucusunun eski ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Barolar Birliği Başkanı olduğunu ve söz konusu endeksin fonlandığını söyledi. Tunç, bağış yapan ülkeler ile ilk sırada yer alan ülkelerin aynı olduğunu belirterek yapılan bağış miktarı doğrultusunda listede yukarı çıkıldığını dile getirdi. Türkiye’nin bu tür projelere bütçe ayırmadığını aktaran Tunç, 2025 yılı bütçesinde de böyle bir kalem olmadığını belirtti.
OECD RAPORLARINA VURGU
Tunç, OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) 2023 raporlarında Türkiye’nin adalet sistemiyle ilgili olumlu gelişmelere de dikkat çekti. Raporda, yargıya erişim, yanıt verme ve kalite konularında Türkiye’nin en çok ilerleme kaydeden ülkeler arasında yer aldığını ifade eden Tunç, kadın-erkek eşitliği konusunda ise 10 yılda 13 puanlık artış sağlandığını, kadın hâkim oranının %40’a ulaştığını aktardı. Tunç, Avrupa Konseyi'nin olumlu değerlendirmelerini hatırlatarak, bu raporların neden gündeme getirilmediğini sordu.
KARALAMAYA GEÇİT YOK
Tunç, konuşmasının ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, masa başında hazırlanan ve objektif ölçütlere dayalı olmayan endeksler ile Türk yargısının karalanmasına müsaade edilmeyeceğini ifade etti.