Uyku apnesi nedir, tedavi edilmezse ne olur?

Uyku apnesi nedir? Tedavi edilmediğinde hangi sağlık sorunları ortaya çıkar? Doç. Dr. Figen Özdoğan Yavlal yanıtladı.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
11 Aralık 2024 15:25
GÜNCELLEME
11 Aralık 2024 16:18
Uyku apnesi nedir, tedavi edilmezse ne olur?
Hakan Öksüz Editör

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Figen Özdoğan Yavlal, en sık görülen uyku apnesi türünün "tıkayıcı uyku apnesi" olduğunu söyledi. Bu rahatsızlığın, üst solunum yollarındaki fiziksel tıkanmalardan kaynaklandığını vurgulayan Yavlal, erken teşhisin önemine dikkat çekti.

NEDEN ORTAYA ÇIKIYOR?

Yavlal, uyku apnesinin nasıl ortaya çıktığını şu sözlerle anlattı:

KİLO VE YAŞ UYKU APNESİNİ TETİKLİYOR

Uyku apnesinin sebeplerine değinen Doç. Dr. Yavlal, aşırı kilo, yaşın ilerlemesi, sigara ve alkol tüketimi gibi faktörlerin bu hastalığı tetikleyebileceğini ifade etti. Ayrıca genetik yatkınlığın da önemli bir rol oynadığını hatırlatan Yavlal, bu etkenlerin göz ardı edilmemesi gerektiğini dile getirdi.

SADECE BİR UYKU SORUNU DEĞİL

Uyku apnesinin yalnızca bir uyku bozukluğu olmadığını kaydeden Doç. Dr. Yavlal, "Uykuda solunumun durması, oksijen seviyesini düşürerek gece kalp krizi veya inme riskini artırabilir." diye konuştu.

TEDAVİ EDİLMEZSE CİDDİ SONUÇLAR DOĞURABİLİR

Yavlal, “Uykuda solunumun durması oksijen seviyesini düşürerek gece kalp krizi veya inmelere neden olabilir. Sabah baş ağrısı ile uyanan bireylerde uyku apnesi mutlaka değerlendirilmelidir” dedi.

UYKU TESTİ İLE TEŞHİS MÜMKÜN

Teşhis sürecinin önemine dikkat çeken Yavlal, uyku testi (polisomnografi) yöntemiyle solunum durmaları, oksijen seviyeleri ve uyku kalitesinin ölçülebildiğini ifade etti. Bu testin doğru tedavi planlamasında kritik bir rol oynadığını belirten Yavlal, erken müdahalenin hayat kurtarabileceğini söyledi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa