İSRAİL'İN SURİYE'DEKİ FAALİYETLERİNE TEPKİ
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İsrail’in Suriye topraklarında gerçekleştirdiği operasyonlara yönelik açıklamalarda bulundu. İsrail tarafından Suriye topraklarının daha fazla işgal edildiğini ifade eden Arakçi, İsrail'in Suriye'deki sivil altyapıyı ve savunma altyapısını hedef aldığını belirtti.
ANLAŞMANIN VE KARARIN İHLALİ
Arakçi, bu durumun 1974 tarihli Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması'nı ve BMGK'nın (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) 350 sayılı kararını ihlal ettiğini vurguladı.
BMGK'NIN ETKİSİZ HALE GELMESİ
Arakçi, ayrıca BMGK'nın (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi), ABD’nin (Amerika Birleşik Devletleri) müdahaleleri nedeniyle etkisiz hale getirildiğini ifade etti.
BÖLGESEL İŞ BİRLİĞİNİN ÖNEMİ
Arakçi, İsrail'in saldırılarını durdurmak için Arap ve Müslüman ülkelerin, Suriye’nin komşularının ve uluslararası hukuka önem veren diğer devletlerin ortak bir çaba göstermesi gerektiğini belirterek, bölge ülkelerinin derhal harekete geçerek güçlerini birleştirmesinin kritik bir ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.
BAAS REJİMİNİN ÇÖKÜŞÜ SONRASI ARTIŞ GÖSTEREN SALDIRILAR
27 Kasım’da şiddetlenen çatışmaların ardından 8 Aralık’ta Baas rejiminin çökmesiyle eş zamanlı olarak İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırıları yoğunlaştı. İsrail ordusu, rejimden geriye kalan askerî altyapı ve imkânları hedef aldı.
GOLAN TEPELERİ’NDEKİ İŞGALİN GENİŞLEMESİ
İsrail, Suriye topraklarında bulunan Golan Tepeleri'ndeki işgalini daha da genişletti. Golan Tepeleri’ne yakın tampon bölgeye giren İsrail birlikleri, başkent Şam’a 25 kilometre mesafeye kadar ilerledi.
GOLAN TEPELERİ'NİN TARİHÇESİ
İsrail, Golan Tepeleri'ni 1967 yılındaki Altı Gün Savaşı’ndan bu yana işgal altında tutuyor. 1974 yılında imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması ile birlikte tampon bölge ve silahsızlandırılmış bölge sınırları tespit edilmişti. Ancak İsrail’in son hamleleriyle bu sınırlar yeniden ihlal edilmiş durumda.