SURİYE'DE YAŞANAN GEÇİŞ DÖNEMİ
Suriye'de Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından ülkede bir geçiş dönemi yaşanıyor. Geçici Başbakan Muhammed El Beşir, Mart 2025'e kadar görevde kalacağını duyurdu. Esed rejiminin son bulmasından sonra Suriye’de siyasi ve toplumsal yapının yeniden şekillenmesi için çalışmalar devam ediyor.
İŞKENCELERİN BOYUTU ORTAYA ÇIKTI
Beşşar Esed rejiminin devrilmesinde önemli bir rol oynayan HTŞ (Heyet Tahrir eş-Şam) lideri Muhammed el Colani, Esed rejimi döneminde işkencelere ve ölümlere sebep olan kişilerin adaletten kaçamayacağını açıkladı.
AF YA DA BAĞIŞLAMA YOK
Esed'in devrilmesinin ardından rejime ait gözaltı merkezlerinde işkencelerin boyutu ortaya çıktı. Colani, bu süreçte sorumlu olan kişiler için af ya da bağışlama yapılmayacağını vurguladı. HTŞ (Heyet Tahrir eş-Şam) lideri, bu kişilerin adalet önüne çıkarılması için yurt dışındaki ülkelerden yardım talep etti.
KAYBOLAN KİŞİLER ARANIYOR
Suriye’deki iç savaşın başlangıcından bu yana yaklaşık 300.000 kişi hayatını kaybetti. 130.000 kişinin ise kaybolduğu ve bu kişilerin büyük bir kısmının, Esed rejiminin gözaltı merkezlerinde kaybolduğu düşünülüyor. İnsanlar, gözaltı merkezlerinde kaybolan yakınlarına dair bilgi edinmeye çalışıyorlar.
35 CESETTE İŞKENCE İZLERİ
Şam’daki bir hastaneye getirilen 35 ceset, işkence izleri taşıyor ve bu cesetlerin, Esed rejiminin en korkunç hapishanelerinden biri olan Sednaya Hapishanesi'nden gelen tutuklulara ait olduğu belirtiliyor.
2013 YILINDAKİ TADAMON KATLİAMI
Şam’ın güneyinde yer alan el-Midan mahallesinde Tadamon katliamının faillerinin halk önünde cezalandırılacağı söylentileri yayıldı ancak yetkililerin gelmemesiyle kalabalık dağılmak zorunda kaldı. Katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları, bu kişilere karşı intikam istediklerini ifade etti. 2013’teki Tadamon katliamı, The Guardian gazetesinin ortaya çıkardığı ve gözleri bağlı, elleri kelepçeli sivillerin kurşuna dizildiği bir olay olarak hafızalara kazındı.
ÇUKURLARA GÖMÜLÜP YAKILAN KURBANLAR
Tadamon katliamı, Sednaya Hapishanesi'ndeki diğer işkence olaylarıyla birlikte Esed rejimi altındaki baskıcı sistemin korkunç boyutlarını gözler önüne serdi. Söz konusu katliamda kurbanların önceden hazırlanmış çukurlara atılması ve ardından yakılması gibi olaylara tanıklık edildi.
"İNSAN MEZBAHASI"
Uluslararası Af Örgütü, Sednaya Hapishanesi'ni "insan mezbahası" olarak tanımladı. Rejim askerlerinin çekmiş olduğu görüntüler, en az 288 kişinin yaşamını yitirdiğini ve bunlardan 12'sinin çocuk olduğunu ortaya koydu.