AB’DEN ANKARA BİLDİRİSİ’NE TAM DESTEK
Avrupa Birliği (AB), Türkiye’nin kolaylaştırıcılığında Etiyopya ile Somali arasında imzalanan Ankara Bildirisi'ni memnuniyetle karşıladı. AB Komisyonu'nun Dış İlişkiler Sözcüsü Anouar El Anouni, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, anlaşmanın Afrika genelinde gerginliği azaltmada diyaloğun ve karşılıklı saygının önemini yansıttığını belirtti.
Ankara Bildirisi'ni desteklediklerini ifade eden El Anouni, "AB, Somali ve Etiyopya'nın birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne olan desteğini yineliyor." dedi. Türkiye’nin anlaşmaya ulaşılmasındaki önemli rolüne dikkat çeken El Anouni, AB’nin de bu çabalara katkıda bulunmaya ve tarafları desteklemeye devam edeceğini vurguladı.
AFRİKA BİRLİĞİ’NDEN ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR
Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı Musa Faki Mahamat da Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud arasında imzalanan Ankara Bildirisi’ni önemli bir adım olarak nitelendirdi.
AfB tarafından yapılan açıklamada, Mahamat’ın bu anlaşmayı “yüksek sorumluluk gerektiren bir eylem” olarak gördüğü ifade edildi. Ayrıca Mahamat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı liderlere sunduğu destek nedeniyle tebrik etti. Erdoğan’ın iki taraf arasında çözüm sağlama çabalarını övdü ve tarafları, alınan kararları gecikmeden uygulamaya çağırdı.
ANKARA SÜRECİ KRİZİ ÇÖZDÜ
Somali ile Etiyopya arasındaki gerginlik, Somaliland'in 1991 yılında tek taraflı bağımsızlık ilanından sonra artmıştı. Somaliland’in Etiyopya’ya denize erişim imkanı sağlamayı planlaması ve Etiyopya’nın bu bölgeyi bağımsız ülke olarak tanıması, Somali yönetiminin tepkisini çekmişti.
Bu kriz, Arap Birliği, Afrika Birliği, Kenya ve Cibuti’nin arabuluculuk girişimlerine rağmen çözülememişti. Ancak Türkiye’nin Ankara Süreci kapsamında tarafları bir araya getirmesi, tansiyonun düşmesini sağladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ev sahipliğinde 11 Aralık’ta Ankara’da gerçekleştirilen görüşmelerde, Somali ve Etiyopya liderleri çözüm için uzlaştı.
MUTABAKATIN İÇERİĞİ
Anlaşmaya göre Somali’nin toprak bütünlüğü yeniden teyit edildi. Etiyopya’nın denize erişim talepleri ise iki tarafın da kazanacağı bir işbirliği sürecine dönüştürüldü. Türkiye’nin kolaylaştırıcılığında tarafların, Şubat 2025 sonuna kadar teknik müzakerelere başlayacağı ve 4 ay içinde bu görüşmeleri sonuçlandırmayı hedefledikleri belirtildi.