Biruni Üniversitesi'nde görevli Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Eda Kepenekli, kuş gribi virüslerinin yayılma potansiyeli ve insan sağlığı üzerindeki etkileri konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
KUŞ GRİBİNİN YAYILMA RİSKİ ARTIYOR
Uzmanlar, küresel iklim değişikliği, yoğun tavukçuluk uygulamaları ve yaban hayvanlarıyla temasın bu salgınlarda etkili olduğunu vurguluyor.
BELİRTİLER SOĞUK ALGINLIĞIYLA BAŞLIYOR
Çoğunlukla soğuk algınlığı gibi başlayan kuş gribinin; boğaz ağrısı, yüksek ateş, baş ağrısı ve öksürük gibi belirtiler gösterdiğini kaydeden Prof. Dr. Kepenekli, virüs ilerledikçe solunum yetmezliği gibi ciddi komplikasyonların görülebileceğini söyledi.
VİRÜSÜN BULAŞMA YOLLARI
"Kuş gribi virüsleri genelde kuşlarda yayılır ancak insanlara da bulaşabilir. Enfekte kümes hayvanlarıyla temas veya kontamine ortamlar virüsün bulaşma yollarıdır," diyen Kepenekli, insandan insana bulaşmanın şu an için sınırlı olduğunu ancak virüsün mutasyon geçirerek daha bulaşıcı hale gelebileceği uyarısında bulundu.
GIDA GÜVENLİĞİNE DİKKAT
Kepenekli, tavuk eti ve yumurtanın hijyenik şekilde hazırlanması gerektiğini belirtti. Tavuk etinin en az 74 dereceye kadar pişirilmesinin ve çiğ yumurtanın tüketilmemesinin önemine dikkat çekerek, "Çiğ tavuk veya yumurtaya dokunduktan sonra eller yıkanmadan diğer gıdalara temas edilmemeli," dedi.