Oxford İngilizce Sözlüğü, yılın kelimesi olarak “beyin çürümesi” (brain rot) terimini belirledi.
Uzman Klinik Psikolog Aybige Üstüner, bu terimin aşırı sosyal medya kullanımının zihinsel sağlık üzerindeki zararlarını ifade ettiğini söyledi.
DİJİTAL DETOKS YAPMAK ÖNEMLİ
Üstüner, “Sosyal medya kullanımını sınırlandırmak ve dijital detoks yapmak bu etkileri önlemek için etkili yöntemler arasında yer alıyor” şeklinde konuştu.
GENÇLERDE RİSK DAHA YÜKSEK
Psikolog Üstüner, özellikle gençlerde bu durumun daha belirgin hale geldiğini vurguladı. Gençlerin sosyal medya nedeniyle gerçek dünyadan kopabildiğini ifade eden Üstüner, bu durumun duygusal ve bilişsel sorunlara yol açtığını belirtti.
DUYGUSAL DENGESİZLİKLERE SEBEP OLUYOR
Aşırı ekran kullanımının beyin fonksiyonlarında uyumsuzluklar ve duygusal dengesizliklere neden olabileceğini aktaran Üstüner, “Uzun süre sosyal medya kullanımı, beynin işlevlerini olumsuz etkileyerek gerçek dünyadaki etkileşimleri zayıflatabiliyor” dedi. Sosyal medyanın uzun vadede dikkatin dağılması, anksiyete, depresyon ve bilişsel işlevlerde zayıflama gibi sorunlara yol açabileceğini açıklayan Üstüner, bu etkileri azaltmak için dijital detoksun önemine dikkat çekti.
BEYİN ÇÜRÜMESİ İLE NASIL MÜCADELE EDİLİR?
Sosyal medya bağımlılığı ile nasıl mücadele edilebileceğine ilişkin önerilerde bulunan Üstüner, şu ifadeleri kullandı: