HALK YON’UN AZLİ İÇİN SOKAKLARDA
Güney Kore’de halk, muhalefet partilerinin Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un görevden alınması için meclise sundukları önergenin oylaması öncesinde sokaklara döküldü. Yonhap’ın haberine göre, ülke genelinde düzenlenen protestolara katılım artarak devam ediyor. Polis yetkilileri, yalnızca başkent Seul’de, Ulusal Meclis çevresinde toplanan kişi sayısının yaklaşık 85.000 olduğunu tahmin ettiklerini açıkladı.
MECLİS’TE OYLAMA KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR
Muhalefet partileri tarafından Devlet Başkanı Yoon’un 3 Aralık’ta sıkıyönetim ilan etmesi nedeniyle azil önergesi meclise sunulmuştu. Önergenin kabul edilmesi için 300 sandalyeli Ulusal Mecliste, milletvekillerinin 3’te 2’sinin, yani en az 200 milletvekilinin önergeye lehte oy vermesi gerekiyor. Muhalefet bloku, halihazırda 192 sandalyeye sahip. İktidar partisi Halkın Gücü Partisinden (PPP) ise şu ana kadar 7 milletvekili önergeye destek vereceğini açıkladı. Bir milletvekilinin daha desteğiyle önergenin kabul edilme ihtimali artıyor.
SIKIYÖNETİM İLANI VE TEPKİLER
Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık’ta yaptığı televizyon konuşmasında “muhalefetin devlet karşıtı faaliyetlere karıştığı” gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmişti. Ancak bu karar, Ulusal Meclis tarafından yapılan acil oylamada 190 milletvekilinin lehte oyuyla kaldırılmış ve kararı Bakanlar Kurulu da onaylamıştı. Meclis Başkanlığı, oylamanın ardından sıkıyönetim kararının hükümsüz olduğunu duyurmuştu.
YON’UN SAVUNMASI: ANAYASAL DÜZENİ KORUMAK İÇİN
Sıkıyönetim kararına yönelik eleştirilere yanıt veren Yoon, muhalefeti “hükümetin işleyişini engellemekle” suçladı. Kararın, “Kuzey Kore yanlısı güçleri etkisiz hale getirmek ve anayasal özgürlük düzenini korumak” amacıyla alındığını ifade etti. Ancak bu açıklamalar, halkın ve muhalefetin tepkisini dindirmedi.
ORDU TEYAKKUZA GEÇİRİLDİ
Sıkıyönetim ilanı sonrasında Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı talimatı verirken, “sıkıyönetim birlikleri” Ulusal Meclis çevresinde konumlandırılmıştı. Bu adımlar, hem muhalefet hem de kamuoyunda geniş çaplı eleştirilere neden olmuştu.
SIKIYÖNETİMİN SONLANDIRILMASI
Mecliste yapılan oylamanın ardından sıkıyönetim kararı hükümsüz kılınmış ve Devlet Başkanı Yoon, Bakanlar Kurulunun onayıyla sıkıyönetimi sona erdirdiğini duyurmuştu. Ancak muhalefet partileri ve halk, Yoon’un görevden alınmasını talep ederek protestolarını sürdürüyor.