AZİL ÖNERGESİ MECLİSTE KABUL GÖRDÜ
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un 3 Aralık’ta ilan ettiği sıkıyönetim kararı, mecliste azil gerekçesi olarak oylandı. Yonhap Ajansı’nın haberine göre, anayasaya aykırı olduğu öne sürülen karar doğrultusunda Ulusal Meclise sunulan azil önergesi, 204 milletvekilinin "evet" oyuyla kabul edildi. Oylamada 85 milletvekili "hayır" oyu kullanırken, 3 kişi çekimser kaldı ve 8 oy geçersiz sayıldı.
AZİL KARARI İÇİN SON SÖZ ANAYASA MAHKEMESİNDE
Yoon’un azliyle ilgili nihai kararı Anayasa Mahkemesi verecek. Mahkeme, azil sürecine ilişkin delilleri değerlendirip duruşma düzenleyerek karara varacak. Sürecin tamamlanması için mahkemeye tanınan süre 6 ay. 9 yargıçtan en az 6'sının azil kararını onaylaması halinde Yoon görevden alınacak.
MUHALEFET BLOKUNUN AZİL İÇİN DESTEK ARAYIŞI
Muhalefetin Ulusal Meclisteki azil önergesini kabul ettirebilmesi için toplam 200 milletvekilinin desteği gerekiyordu. 300 sandalyeli mecliste 192 sandalyeye sahip olan muhalefet bloku, nitelikli çoğunluğu sağlamak adına iktidardaki Halkın Gücü Partisinden (PPP) en az 8 milletvekilinin desteğini aldı. Daha önce, 7 Aralık’ta yapılan benzer bir oylama, PPP üyelerinin çoğunluğunun boykotu nedeniyle başarısız olmuştu.
YOON'UN SIKIYÖNETİM KARARI GERİ ÇEKİLDİ
Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık gecesi yaptığı televizyondaki konuşmada, "muhalefetin devlet karşıtı faaliyetlerde bulunduğu" gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etti. Ancak bu karar, Ulusal Mecliste yapılan oylama ve ardından Bakanlar Kurulunun onayıyla kaldırıldı. Yoon, sıkıyönetim kararını "anayasal düzeni koruma" gerekçesiyle savundu.
ORDU TEYAKKUZA GEÇMİŞTİ
Sıkıyönetim ilanının ardından Güney Kore Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara teyakkuz çağrısı yaparak bir dizi toplantı düzenledi. "Sıkıyönetim birlikleri" olarak adlandırılan askerlerin Ulusal Meclise girdiği bilgisi de paylaşılmıştı. Ancak, mecliste alınan karar doğrultusunda sıkıyönetim kaldırılarak "hükümsüz" hale geldi.