Uzmandan zeytinyağı uyarısı! Yüksek ısıya dikkat!

Tadım uzmanı ve Yüksek Gıda Mühendisi Elif Erol, zeytinyağının yüksek ısıya maruz bırakılması halinde faydasının azaldığını dile getirdi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
15 Aralık 2024 14:30
GÜNCELLEME
15 Aralık 2024 14:58
Uzmandan zeytinyağı uyarısı! Yüksek ısıya dikkat!
AA
Kaynak AA

DÜNYANIN EN İYİ DÖRDÜNCÜ ZEYTİNYAĞI NOVA VERA TADIM ETKİNLİĞİNDE TANITILDI

EVOO World Ranking Dünya Kalite Sıralamasında dünyanın en iyi dördüncü zeytinyağı seçilen Nova Vera’nın tanıtım ve tadım etkinliği bir otelde gerçekleştirildi. Etkinlikte zeytinyağı üretim sürecinin detayları ve kaliteyi belirleyen unsurlar ele alındı.

TÜRKİYE'NİN ZEYTİN ÇEŞİTLERİ VE BÖLGESEL ZENGİNLİĞİ

Etkinlikte konuşan tadım uzmanı ve Yüksek Gıda Mühendisi Elif Erol, Türkiye’nin 98 farklı zeytin çeşidine sahip olduğunu ve zeytin ağaçlarının %75’inin Ege kıyılarında bulunduğunu belirtti. Ayvalık, Yamalak Sarısı, Uslu, Memecik ve Trilye gibi beş farklı zeytinyağının sunulduğu etkinlikte, Türkiye’nin zengin tat profilleri sergilendi.

YÜKSEK ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ 

Zeytinyağı kalitesinin iyi zeytinle başladığını ve doğru üretim teknikleri ile sağlık açısından faydalı bir ürün elde edildiğini ifade eden Erol, zeytinyağının içerdiği yüksek antioksidan miktarı dolayısıyla süper gıda olduğunu belirtti.

ZEYTİNYAĞINDA KALİTEYİ BELİRLEYEN UNSURLAR

Erol, kaliteli bir zeytinyağı için iyi tarım uygulamalarının, doğru hasat zamanlamasının, soğuk sıkım işleminin ve uygun saklama koşullarının önemine değindi. Zeytinyağında serbest asitlik oranının zeytinlerin sağlığı ile doğrudan bağlantılı olduğuna dikkat çeken Erol, sağlıklı zeytinlerden düşük asitli zeytinyağı üretmenin mümkün olduğunu vurguladı.

DOĞRU HASAT ZAMANI

Erol, doğru hasat zamanının, zeytinin yeşilden alacaya dönmeye başladığı dönem olduğunu söyleyerek, bu aşamanın zeytinyağı kalitesi açısından belirleyici olduğunu ifade etti.

ZEYTİNYAĞINI DOĞRU SAKLAMA KOŞULLARI

Zeytinyağının pet veya plastik ambalajlarda saklanmaması gerektiğini belirten Erol, bu ambalajların zeytinyağıyla etkileşime girerek zarar verdiğini söyledi. Erol, gün ışığının da zeytinyağındaki yararlı bileşenleri yok ettiğini belirterek, zeytinyağlarının koyu renk cam şişelerde veya tenekelerde saklanması gerektiğini vurguladı.

KALİTELİ ZEYTİNYAĞI SEÇİMİ 

Erol, kaliteli bir zeytinyağı seçerken asitlik ve polifenol değerlerinin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, polifenol miktarının yüksek olmasının, erken hasat ve soğuk sıkım yapıldığını gösterdiğini söyledi.

YÜKSEK ISIDA ZEYTİNYAĞI KULLANIMINA DİKKAT

Kızartma ve sıcak yemeklerde zeytinyağı kullanımı ile ilgili konuşan Erol, zeytinyağının yanma sıcaklığının yaklaşık 210 derece olduğunu ve bu sınırın aşılmasının yağın faydalı etkilerini azaltacağını ifade etti. Erol, ayrıca yemeklerde zeytinyağının tadının, yemeğin önüne geçmemesi gerektiğini ifade ederken akıcılık, yakıcılık ve meyvemsilik özellikleri taşıyan zeytinyağlarının güçlü bir yapıya sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa