İsrail hükümetinin Suriye'nin işgal altındaki Golan Tepeleri'nde yerleşim yerlerini genişletme kararı, Arap ülkeleri tarafından sert bir şekilde kınandı. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Katar ve Irak, bu adımın uluslararası hukukun ihlali olduğunu vurguladı.
BAE: "İŞGALİN KALICI HALE GETİRİLMESİNE YÖNELİK BİR ADIM"
Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Golan Tepeleri'ndeki yerleşim genişletme kararının bölgede gerilimi artıracağını belirtti. Açıklamada ''Kararın, uluslararası hukuk ve yasalara aykırı olduğu. Suriye'nin toprak bütünlüğüne verilen önemin bir kez daha teyit edildiği. İşgal altındaki Golan Tepeleri’nin yasal statüsünü değiştirmeye yönelik tüm faaliyetlere karşı çıkıldığı.'' denildi.
SUUDİ ARABİSTAN VE KATAR’DAN SERT TEPKİLER
Suudi Arabistan, İsrail’in bu kararını “Suriye’nin güvenliğini yeniden kazanma çabalarını baltalamak” olarak nitelendirdi ve Golan Tepeleri’nin Suriye’ye ait Arap toprağı olduğunu belirtti. Katar ise İsrail’in bu adımını, Suriye topraklarına yönelik bir saldırı olarak değerlendirdi. Katar Dışişleri Bakanlığı, uluslararası toplumu İsrail’in saldırılarını durdurmaya ve uluslararası kararlara uymaya çağırdı.
IRAK: "ULUSLARARASI HUKUKUN AÇIK İHLALİ"
Irak Dışişleri Bakanlığı da İsrail’in yerleşim genişletme kararını kınadı. Açıklamada, bu kararın uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğu ifade edildi. Irak’ın, Suriye’nin toprakları üzerindeki egemenliğini yeniden kazanma hakkını desteklediği vurgulandı.
İSRAİL’İN GOLAN TEPELERİ’NDEKİ PLANLARI
İsrail Başbakanlık Ofisi, Golan Tepeleri’nde demografik büyümeyi teşvik için 40 milyon şekel (11,2 milyon dolar) ayrıldığını duyurdu.
Başbakan Binyamin Netanyahu, Golan’daki İsrail nüfusunu iki katına çıkarma hedefi doğrultusunda hareket ettiklerini söyledi. "Golan'ın güçlenmesi İsrail'in güçlenmesidir." ifadelerini kullandı. İsrail, 1967’den bu yana işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri’nde yasa dışı yerleşimlerini genişleterek uluslararası hukuku ihlal etmeye devam ediyor.
İSRAİL’İN SURİYE’YE SALDIRILARI
Suriye'de son dönemde şiddetlenen çatışmalarla eş zamanlı olarak İsrail ordusu, Suriye topraklarına yönelik saldırılarını artırdı. Golan Tepeleri civarındaki tampon bölgeye ilerleyen İsrail ordusu, Şam’ın 25 kilometre yakınına kadar ulaştı. İsrail, rejim ordusunun askeri altyapısını hedef alarak bölgedeki işgalini genişletti. 1974'te imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması'na rağmen İsrail, Golan Tepeleri'ndeki varlığını genişletmeye yönelik hamlelerini sürdürüyor.