SURİYE'DE YENİ DÖNEM VE TÜRKİYE'NİN ROLÜ
Suriye’de Beşşar Esed rejiminin devrilmesiyle kontrol muhalif grupların eline geçti. Bu gelişmeler, ülkenin geleceği konusunda uluslararası arenada merak uyandırıyor. Türkiye’nin Suriye’deki bu yeni dönemde etkili bir rol üstlenmesi gerektiğini belirten eski TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) Başkanı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bu süreci yönetecek deneyimli kişilere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
BÜLENT ARINÇ'IN EKOL TV'DEKİ DEĞERLENDİRMELERİ
Bülent Arınç, Ekol TV’de Armağan Çağlayan’ın sorularını yanıtlarken, Türkiye’nin Suriye’deki gelişmelerde masada olduğunu göstermesi gerektiğini vurguladı ve şunları söyledi:
AHMET DAVUTOĞLU'NU İŞARET ETTİ
Türkiye’nin diplomatik anlamda daha aktif bir rol alması gerektiğini ifade eden Arınç, Suriye’nin demografik ve kültürel yapısını yakından tanıyan isimlerin sürece dahil edilmesi gerektiğini belirtti. Arınç, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu işaret ederek söz konusu ismin zamanında kendilerine "Suriye'nin hangi köyünde kimlerin yaşadığını, hangi kasabasında etnik ve demografik yapının nasıl olduğunu ve buraların hangi kültürel özellikleri taşıdığını" tek tek anlattığını hatırlattı.
SANATÇI, YAZAR, DİN ÂLİMİ...
Arınç, Suriye'ye gönderilebilecek kişilerin sanatçı, yazar ya da din âlimi gibi farklı alanlardan olabileceğini ve bu kişilerin etkili bir şekilde karşı tarafla iletişim kurabilmelerinin önem taşıdığını söyledi.
İSRAİL'İN SURİYE'DEKİ ROLÜ
Baas rejiminin çöküşüyle İsrail’in bölgedeki faaliyetlerine dikkat çeken Arınç, İsrail’in bu süreçten en kazançlı çıkan ülke olduğunu dile getirdi. Arınç, İran ve Gazze üzerinde baskısını artıran İsrail’in, Suriye’deki gelişmelerden faydalanarak bölgedeki etkisini genişlettiğini ifade etti.
GOLAN TEPELERİ'NDEKİ İŞGAL ALANI GENİŞLETİLDİ
Bu arada İsrail hükûmeti, işgal altındaki Golan Tepeleri’nde yasa dışı yerleşimlerini genişletme kararını onayladı. İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Golan Tepeleri'nde demografik büyümeyi teşvik amacıyla 40 milyon şekel (yaklaşık 11,2 milyon dolar) bütçe ayrıldı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Golan’daki nüfusu iki katına çıkarma hedefini vurguladı.
DEMOGRAFİK DEĞİŞİKLİK PLANLARI
İsrail, uluslararası hukuka göre Suriye toprağı sayılan Golan Tepeleri’nde yerleşim planlarını hızlandırıyor. Bu kapsamda, Katsrin bölgesindeki yasa dışı yerleşimlerde demografik büyümeye yönelik projeler onaylandı. Netanyahu, Golan’ın güçlenmesinin, İsrail’in stratejik önemini artıracağını ifade etti. Bu gelişmeler, uluslararası alanda İsrail’in bölgedeki politikalarına yönelik eleştirileri artırıyor.