İSRAİL’İN GOLAN’DA YASA DIŞI YERLEŞİM PLANLARI ALMANYA’YI RAHATSIZ ETTİ
Almanya, İsrail’in 1967 yılından bu yana işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri’nde yasa dışı yerleşimleri genişletme kararını sert bir şekilde eleştirdi. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christian Wagner, bu kararı uluslararası hukuka aykırı olarak nitelendirerek İsrail’e çağrıda bulundu.
"GOLAN TEPELERİ SURİYE’NİN TOPRAĞIDIR"
Christian Wagner, İsrail’in 1981 yılında Golan Tepeleri’ni ilhak ettiğini hatırlatarak, “Almanya, bu ilhakı tanımıyor. İsrail, uluslararası hukuk nezdinde Golan’da işgalci bir güç olarak değerlendiriliyor.” dedi. Wagner, işgal altındaki bölgelere sivil nüfus yerleştirilmesinin Cenevre Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu belirtti.
İSRAİL, YERLEŞİM PLANLARINI GENİŞLETİYOR
İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Golan Tepeleri’ndeki işgalini genişletme kararı alındığı ve bu bölgedeki demografik büyümeyi teşvik etmek için 40 milyon şekel (yaklaşık 11,2 milyon dolar) bütçe ayrıldığı bildirildi. Başbakan Binyamin Netanyahu, “Golan’ın güçlenmesi, İsrail’in güçlenmesidir.” ifadelerini kullanarak bu adımın önemini vurguladı.
SAVAŞ VE İŞGALİN ETKİLERİ
8 Aralık’ta Suriye’de Baas rejiminin çöküşüyle eş zamanlı olarak İsrail, Suriye’ye yönelik saldırılarını artırdı. İsrail ordusu, rejim ordusundan kalan askeri altyapıyı imha ederken Golan Tepeleri’ndeki işgal alanını genişletti ve tampon bölge sınırlarını ihlal ederek başkent Şam’a 25 kilometre kadar yaklaştı.
GOLAN TEPELERİ VE ULUSLARARASI HUKUK
İsrail, 1967 yılından bu yana Suriye’nin Golan Tepeleri’ni işgal altında tutuyor. 1974 yılında imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması ile İsrail ve Suriye arasında bir tampon bölge oluşturulmuştu. Ancak İsrail’in son eylemleri, uluslararası hukukun açık bir ihlali olarak değerlendiriliyor.