Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) İnsani Yardım Finansman ve Kaynak Nakil Birimi Direktörü Lisa Doughten, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda uzun menzilli silahların kullanımının sivil kayıpları artırdığına dikkat çekti.
BM GÜVENLİK KONSEYİ'NDE UKRAYNA OTURUMU
BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen Ukrayna oturumunda konuşan Doughten, savaşın uzamasının ölüm, yaralanma ve tarifsiz acılara yol açtığını belirtti. Cephe hattına yakın bölgelerde sivil altyapının tahrip edilmesinin yaşam koşullarını daha da zorlaştırdığını ifade eden Doughten, “İnsanlar, ya tehlikeli göç yollarını seçmek ya da kalıp yaralanma ve ölme riskini göze almak zorunda kalıyor” dedi.
TEMMUZDAN BERİ SİVİL KAYIPLAR ARTTI
Doughten, temmuz ayından bu yana uzun menzilli silahların kullanımında artış gözlendiğini ve bunun sivil kayıpları iki katına çıkardığını vurguladı. Kasımdaki saldırılar sonucunda 11 farklı bölgede 65 sivilin hayatını kaybettiğini ve 372 kişinin yaralandığını aktaran Doughten, bu rakamın ekim ayının iki katı olduğuna dikkat çekti. Hava sıcaklıklarının bazı bölgelerde -20 dereceye kadar düştüğünü belirten Doughten, sivil altyapıya verilen ağır hasarın Ukraynalıların yaşamını daha da zorlaştırdığını söyledi. Mart ayından bu yana Rusya’nın Ukrayna’nın enerji altyapısına yönelik büyük çaplı koordineli saldırılar düzenlediğini dile getiren Doughten, BM Kalkınma Programı’na (UNDP) göre, Ukrayna’daki enerji üretim tesislerinin yüzde 60’ından fazlasının hasar gördüğünü bildirdi.
İNSANİ YARDIM ÇALIŞANLARI DA HEDEFTE
Saldırıların insani yardım çalışmalarını da hedef aldığını ifade eden Doughten, 2023 yılında öldürülen insani yardım çalışanlarının sayısının 2022'ye kıyasla üç katına çıkarak 11’e ulaştığını açıkladı. Ukrayna'da: 14,6 milyon kişi insani yardıma muhtaç durumda, 10 milyon kişi ise yerinden edilmiş durumda bulunuyor.
“ULUSLARARASI HUKUKA BAĞLI KALINMALI”
Sert kış koşulları ve füze saldırılarının oluşturduğu tehditlere karşı insani yardım kuruluşlarının ellerinden geleni yaptığını vurgulayan Doughten, uluslararası topluma şu çağrıda bulundu: Sivillerin, sivil altyapının ve insani yardım çalışanlarının korunması, İnsani yardımlara engelsiz erişim sağlanması, Uluslararası insancıl hukuk ilkelerine bağlı kalınması, Gerekli fonların sağlanması ve savaşın bir an önce sona erdirilmesi. Doughten, savaşın etkilerini azaltmak için acil uluslararası müdahalenin ve barış arayışlarının önemini bir kez daha vurguladı.