Rusya’nın, Beşşar Esed rejiminin devrilmesiyle birlikte Suriye’den asker ve teçhizat çekmeye başladığı iddia edildi. CNN'nin ABD’li yetkililere ve bir istihbarat kaynağına dayandırdığı habere göre, bu durum Rusya’nın Hmeimim Hava Üssü ve Tartus Deniz Üssü üzerindeki varlığını da etkileyebilir.
TARTUS ÜSSÜ'NÜN STRATEJİK ÖNEMİ
Yetkililer, Tartus üssünün jeopolitik önemine dikkat çekerek, Libya’da bir liman olmaksızın Suriye’den çıkışın Rusya için zorluk yaratabileceğini belirtti. Rusların bu durumda “NATO’nun güney kanadında Akdeniz'deki varlığını kaybedeceği” ileri sürüldü. Yetkililere göre, Rusya askeri varlığını Doğu Akdeniz’den Libya’ya taşıma hazırlıklarına başlamış olabilir.
UYDU GÖRÜNTÜLERİ: NAKLİYE HAZIRLIĞI
13 Aralık tarihli Maxar uydu görüntülerinde, Rusya'nın Suriye’deki üslerinden çıkmaya hazırlandığına dair işaretler görülmüştü: Hmeimim Hava Üssü'nde iki AN-124 ağır nakliye uçağı, kargo yüklemeye hazır şekilde görüntülendi. Bir Ka-52 saldırı helikopterinin demonte edildiği ve S-400 hava savunma sistemi parçalarının paketlenmeye başlandığı bildirildi.
PESKOV VE BLINKEN'DAN AÇIKLAMALAR
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Rusya’nın sahada “kontrol sağlayan gruplarla” temas halinde olduğunu belirtti. “Orada tesislerimiz ve personelimiz var, bu nedenle sahadaki durumla doğrudan ilgileniyoruz” ifadelerini kullandı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Rusya’nın Suriye’den çekilmesi hakkında “yorum yapamayacağını” söyledi.
SURİYE'DEKİ SON GELİŞMELER
Rejim karşıtı silahlı grupların, 27 Kasım’da başlattığı operasyonlar sonucunda rejim güçleri ağır darbe aldı: Halep, İdlib, Hama ve Humus gibi büyük illerde kontrol sağlandı. 7 Aralık itibarıyla grupların Başkent Şam’a girmesi ve halkın desteğiyle rejimin çöküşü hızlandı. Baas Partisi'nin 61 yıllık iktidarı sona ererken, Esed başkentten kaçtı. Ayrıca, Suriye Milli Ordusu’nun “Özgürlük Şafağı Operasyonu” kapsamında: Tel Rıfat PKK/YPG terör örgütünden temizlendi. Münbiç’in kurtarılmasıyla, Fırat Nehri’nin batısında terör örgütünün büyük bir varlığı sona erdirildi. Rusya’nın Suriye’den çekilme hamlesinin kalıcı mı yoksa stratejik bir yeniden konumlanma mı olduğu sorusu gündemdeki yerini koruyor.