300.000 istihdam kaybı yaşayan 4 sektörden prim indirimi çağrısı!

Son iki senede yaklaşık 300.000 istihdam kaybı ile karşı karşıya gelen dört farklı sektörde prim indiriminin yüzde 5'ten yüzde 10'a yükseltilmesi istendi.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
17 Aralık 2024 15:14
GÜNCELLEME
17 Aralık 2024 15:44
300.000 istihdam kaybı yaşayan 4 sektörden prim indirimi çağrısı!
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

İHRACATÇILARDAN PRİM İNDİRİMİ ÇAĞRISI

Hazır giyim, tekstil, deri ve halı sektörlerinde faaliyet gösteren ihracatçılar, asgari ücretin yeniden belirlenmesine sayılı günler kala prim indirimi çağrısında bulundu. Mevcut %5 olan SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) işveren prim indiriminin, iki yıl süreyle %10’a çıkarılmasını isteyen sektör temsilcileri, artan maliyetler karşısında destek çağrısında bulundu.

TÜRKİYE'NİN İHRACAT RAKAMLARI VE İSTİHDAM KAYBI

Türkiye’nin yıllık hazır giyim, tekstil, deri ve halı ihracatı 30 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Bu ihracatın %56’sını İHKİB (İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği), İTHİB (İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği), İDMİB (İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği) ve İHİB (İstanbul Halı İhracatçıları Birliği) üstleniyor. Ancak son iki yılda, bu sektörlerde hem ihracatta hem de istihdamda ciddi bir düşüş yaşandı.

SEKTÖRLERDEKİ DÜŞÜŞÜN NEDENLERİ

2022’de 36,4 milyar dolar olan ihracat rakamları 30 milyar dolara, 1,3 milyon kişilik istihdam ise yaklaşık 1 milyona geriledi. Artan üretim maliyetlerinin bu düşüşte belirleyici olduğu belirtiliyor. Asya’daki rakiplerine kıyasla Türkiye’de üretim maliyetlerinin %40-50, Avrupa’daki bazı ülkelere göre ise %15-20 daha yüksek olduğu ifade ediliyor.

PRİM İNDİRİMİNİN %10'A ÇIKARILMASI TALEBİ

Hazır giyim, tekstil, deri ve halı sektörlerinde işçilik maliyetlerinin en büyük gider kalemlerinden biri olduğunu vurgulayan sektör temsilcileri, asgari ücretteki artış yükünün yalnızca işverenlere bırakılmaması gerektiğini belirtti. İhracatçı birlikleri, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) işveren prim indiriminin tüm sektörleri kapsayacak şekilde %10’a çıkarılmasını ve uygulamanın iki yıl boyunca sürdürülmesini talep etti.

ÜRETİMİN YURT DIŞINA KAYDIRILMASI RİSKİ

Açıklamada, yüksek maliyetler nedeniyle bazı firmaların üretimlerini yurt dışına taşıdığı, birçok firmanın da bu seçeneği değerlendirdiği belirtildi. Firmaların yurt dışına taşınmasının, uzun yıllara dayanan bilgi birikiminin ve yetişmiş iş gücünün kaybına yol açacağına dikkat çekildi. Bu durumun sektörde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağı ifade edildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa