BAAS DÖNEMİ SONA ERDİ
Suriye’de 61 yıldır süregelen Baas rejimi, HTŞ (Heyet Tahrir el-Şam) liderliğindeki muhalif grupların Şam’ı ele geçirmesiyle sona erdi. Beşşar Esed, Rusya’ya sığınırken Başbakan Muhammed el-Beşir, yeni hükûmetin kurulması için muhaliflerle görüşmelere başladı.
YENİDEN İNŞA SÜRECİ BAŞLIYOR
Ülkede yeni dönemin nasıl şekilleneceği belirsizliğini korurken, toparlanma sürecinin uzun yıllar alacağı tahmin ediliyor. Suriye’nin yeniden inşası için gerekli maliyetin 400 milyar doları bulabileceği belirtiliyor.
SURİYE MERKEZ BANKASI YENİDEN AÇILDI
Muhaliflerin kontrolü ele almasının ardından yağmacılar tarafından soyulan Suriye Merkez Bankası bugün yeniden faaliyete geçti. Çalınan paraların bir kısmının geri alındığı ve hırsızların bomba geçirmez ana kasaya ulaşamadıkları bildirildi.
YAKLAŞIK 26 TON ALTIN VAR
Bankanın kasasında yaklaşık 26 ton altın bulunduğu ifade ediliyor. Dünya Altın Konseyine göre, Suriye’nin 2011 yılındaki altın rezervi 25,8 ton civarındaydı ve bu miktar güncel fiyatlarla 2,2 milyar dolara denk geliyor.
DÖVİZ REZERVLERİNDEKİ KAYIPLAR
Suriye Merkez Bankasının döviz rezervlerinin yalnızca 200 milyon dolar civarında olduğu açıklandı. 2011 sonunda döviz rezervleri 14 milyar dolar seviyesindeyken bu kaynakların gıda, yakıt ve savaş giderlerini finanse etmek için kullanıldığı belirtildi. Rejim, 2011 yılından itibaren IMF (Uluslararası Para Fonu) ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlarla mali veri paylaşımını durdurmuştu.
ESED, RUSYA'YA PARA KAÇIRDI
Financial Times, 2018-2019 yıllarında Suriye Merkez Bankasının Moskova’ya 250 milyon dolar değerinde banknot taşıyan birkaç uçak gönderdiğini öne sürdü. ABD (Amerika Birleşik Devletleri) basını, Esed ailesinin bu süreçte Rus bankalarına para aktardığını ve Moskova’da lüks mülkler satın aldığını iddia etti.
Suriye Merkez Bankasının yağmalandığı anlara dair görüntüler: