TBMM Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kurumların 2025 yılı bütçesi görüşmelerinde, özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı ve Alevilerle ilgili tartışmalar gündeme damgasını vurdu. Görüşmelerde muhalefet ve iktidar temsilcileri arasında sert eleştiriler ve karşılıklı açıklamalar yapıldı.
DİYANET ÜZERİNE ELEŞTİRİLER
İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Washington’daki yatırımlarını gündeme taşıdı. Çömez, Türkiye Diyanet Vakfı'nın 100 milyon dolarlık bir yatırım yaptığını ve ek harcamalarla bu miktarın bugünkü kurla 4 milyar TL’ye ulaştığını belirtti. Çömez, "Türk hamamı, villalar, yüzme havuzları ve oteller gibi lüks yatırımların Diyanet'in misyonuyla örtüşmediğini" ifade etti ve bu harcamaların denetlenememesini eleştirdi. Ayrıca, projenin zarar ettiğini vurgulayan Çömez, "Diyanet’in hizmetleri saygıdeğer ancak yatırımların denetlenebilir olması gerekir" dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bu eleştirilere yanıt vererek söz konusu külliyenin, Türk kültürünü tanıtma amacı taşıdığını ve bütçeden gelir almadığını söyledi. Ayrıca Yılmaz, “Bu yapılar araştırmacıların, gençlerin ve akademisyenlerin kullanabileceği altyapılar sağlıyor,” diyerek külliyenin amacını savundu.
ALEVİLERE YÖNELİK TARTIŞMALAR
Tartışmaların bir diğer sıcak konusu Alevilerin kamu kurumlarındaki temsiliyeti oldu. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, 81 ilde bir Alevi valinin bile bulunmamasını eleştirdi ve liyakate dayalı atamalar yapılması gerektiğini savundu. Başarır, "Aleviler seçim dönemlerinde hatırlanıyor. Ancak temsil sorunları hâlâ devam ediyor" dedi.
MHP Grup Başkanvekili Filiz Kılıç, Başarır’ın eleştirilerine karşılık olarak "Atamalarda mezhebe bakılmıyor. Nüfus sayımlarında da kimseye 'Alevi misiniz, Sünni misiniz?' diye sorulmuyor" ifadelerini kullandı.
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit ise Alevilerin inançlarının hâlâ anayasal olarak tanınmadığını ve cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşmadığını vurguladı. Ayrıca, zorunlu din derslerinin Alevi çocuklar üzerinde baskı oluşturduğunu ifade etti.
AÇIKLAMALAR DEVAM ETTİ
AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, partilerinin kimseyi inancı ve etnik kimliği üzerinden ayrıştırmadığını belirterek, “Alevi vatandaşlarımızın sorunlarını çözmek için birçok adım attık. Herkesin inançlarını özgürce yaşayabildiği bir Türkiye için çalışıyoruz” dedi.
Ancak Koçyiğit, AK Parti’nin açıklamalarını samimi bulmadığını ve hükümetin uygulamalarının bu sözlerle örtüşmediğini ifade ederek eleştirilerde bulundu.