SURİYE'DE BAAS REJİMİNİN SONU VE YENİ DÖNEM
Suriye’de 54 yıllık Esad rejimi ve 61 yıllık Baas rejimi, 8 Aralık 2024'te resmen sona erdi. Bu dönüm noktası, devrim hareketlerinin sonucunda geldi. Özellikle HTŞ (Heyet Tahrir el-Şam) lideri Ebu Muhammed Colani, devrim sonrası istikrarın sağlanması ve Suriye'nin toprak bütünlüğü için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.
DEVLET İNŞASINDA YENİ HEDEFLER
Colani, devrim boyunca halkın zarar görmemesi için hassasiyetle hareket ettiklerini belirtti. Rejimin yıllarca altyapıyı, hastaneleri ve sivilleri hedef alarak saldırılar düzenlediğini, buna rağmen devrimcilerin bu tür yöntemlerden uzak durduğunu vurgulayan Colani, yeni dönemde halkın adalet ve refah içinde yaşaması için çalışacaklarını, zaferin merhametle taçlandırıldığını dile getirdi.
12 GÜNDE KAZANILAN ZAFERİN DETAYLARI
Colani, devrimde 12 günlük bir mücadeleyle başarı elde edildiğini ifade etti. Rejimin büyük ve eğitimli bir ordusu olmasına rağmen planlı bir şekilde hareket ederek hızlı bir zafer kazandıklarını açıklayan Colani, mücadelenin farklı bir savaş sanatı ortaya koyduğunu ve bu yöntemin ileride üniversitelerde ders olarak işlenebileceğini belirtti.
SURİYE-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ
Colani, Suriyelilerin çok sayıda ülkeye sığındıklarını ancak onlara en fazla kucak açan ve saygı duyan ülkenin Türkiye olduğunu dile getirdi. Yeni Suriye devletinin inşasında Türkiye ile stratejik ilişkilerin kurulacağını ve ekonomik kalkınma alanında Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanılacağını söyleyen Colani, toplumsal bağların da korunacağını kaydetti. Colani, zaferin sadece Suriye halkına değil, Türkiye halkına da ait olduğunu vurguladı.
SIĞINMACILARIN GERİ DÖNÜŞÜ
Suriye'den ayrılan halkın geri dönüşüne ilişkin açıklamalarda bulunan Colani, yıkılan evlerin yeniden inşa edilmesi ve uygun bir yaşam ortamının oluşturulması gerektiğini ifade etti. Colani, hizmetlerin sağlanması ve ekonominin canlandırılması ile sığınmacıların yarısının ülkeye kitleler halinde geri döneceğine inandığını söyledi.
SEDNAYA HAPİSHANESİ'NİN GELECEĞİ
Colani, Sednaya Hapishanesi’nde rejim tarafından yapılan katliamların Suriye tarihinde kara bir leke olduğunu belirtti. Hapishanede yaşanan suçların belgelenerek sorumluların yargılanacağını açıklayan Colani, ayrıca bu cezaevinin, yaşananları hatırlatacak bir müze ve anıt olarak korunması gerektiğini ifade etti.