Kalpte minik beyin: Hastalıkları tarihe mi gömecek?

Kalbin kendi sinir sistemi olan küçük beynin 3 boyutlu haritası çıkarılarak, kalp hastalıklarına çare olacak yeni bilgiler elde edildi.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
18 Aralık 2024 11:35
GÜNCELLEME
18 Aralık 2024 12:33
Kalpte minik beyin: Hastalıkları tarihe mi gömecek?
Hakan Öksüz Editör

Bilim insanları Dr. James Schwaber ve Dr. Raj Vadigepalli, kalbin beyinden bağımsız çalışan sinir sistemini haritalandırmayı başardı. Kalbin "küçük beyni" olarak adlandırılan bu sistemin detayları, Daniel Baugh Enstitüsü'nde geliştirilen bıçak sırtı tarama mikroskobu ve lazer yakalama mikrodiseksiyon teknikleriyle incelendi.

KÜÇÜK BEYNİN KEŞFİ HEYECAN YARATTI

Araştırma, sinir hücrelerinin kalpteki organizasyonunu ve biyolojik özelliklerini yüksek çözünürlüklü görüntülerle ortaya koydu. Çalışma, kalp sağlığını korumak için yeni ipuçları sunmayı amaçlıyor.

3 BOYUTLU HARİTAYLA YENİ İPUÇLARI

Thomas Jefferson Üniversitesi tarafından yayımlanan sonuçlara göre, kalbin "küçük beyni", beyinden bağımsız çalışarak kalp işlevlerini düzenleyen yerel bir sinir ağına sahip. Erkek ve kadın kalp dokularında bu sinir ağlarının farklılık göstermesi, cinsiyetler arasındaki fizyolojik farkların önemini bir kez daha ortaya koydu.

KALP HASTALIKLARINA ÇARE OLABİLİR Mİ?

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Fatih Gümüş, “Dünya genelinde kalp hastalıkları, en yaygın ölüm nedenlerinden biri olmaya devam ediyor. Gelişen teknolojiyle kalbin sinir sistemine dair bilgiler artıyor. Ancak bu sinir ağlarının beyinden bağımsız işleyişi, yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine ışık tutabilir” dedi.

KALBİN SİNİR SİSTEMİ ARAŞTIRILIYOR

Gümüş, kalbin kendi sinir sisteminin daha detaylı anlaşılmasıyla, kalp krizleri ve yetmezliklerin tedavisinde önemli bir dönüm noktası yaşanabileceğini ifade etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa