ASO "Yazılımın Geleceği Zirvesi" yaptı

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, yapay zeka yazılımlarının 2030'a kadar ekonomik değerinin 15 trilyon dolar olacağını belirtti.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
18 Aralık 2024 13:25
GÜNCELLEME
18 Aralık 2024 14:02
ASO ''Yazılımın Geleceği Zirvesi'' yaptı
AA
Kaynak AA

YAZILIM SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ MASAYA YATIRILDI

Ankara Sanayi Odası (ASO) tarafından düzenlenen “İkinci Yüzyılda Yazılımın Geleceği Zirvesi”nde, yazılım sektörünün mevcut durumu ve gelecekteki ihtiyaçları değerlendirildi. Etkinlik, Odaya bağlı 35. Bilgisayar Yazılımları Sanayi Meslek Komitesi’nin öncülüğünde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) binasında gerçekleşti.

ZİRVEYE GENİŞ KATILIM SAĞLANDI

Zirveye, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, BTK Başkan Yardımcısı Rıdvan Kahveci, ASO Başkanı Seyit Ardıç, Komite Başkanı Nuray Başar, yazılım sektörü uzmanları ve öğrenciler katıldı.

YAZILIM SEKTÖRÜNDE TÜRKİYE YÜZYILI VİZYONU

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Gönüllü, konuşmasında Türkiye’nin “Milli Teknoloji Hamlesi” çerçevesinde yazılım ekosistemini güçlendirmek için adımlar attığını vurguladı. Yazılım sektörünün Türkiye’nin “Türkiye Yüzyılı” vizyonunda lokomotif bir rol üstlendiğini belirten Gönüllü, dijital dönüşümde Türkiye’nin öncü bir ülke olma hedefinde olduğunu ifade etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Gönüllü

KÜRESEL YAZILIM PAZARI 700 MİLYAR DOLARI AŞTI

Gönüllü, küresel yazılım pazarının 2023 yılı itibarıyla 700 milyar doları aştığını belirterek, yapay zeka yazılımlarının 2030 yılına kadar 15 trilyon dolarlık bir ekonomik değere ulaşmasının beklendiğini dile getirdi. Gönüllü, dünya genelinde şirketlerin %75’inin yazılım yatırımlarını iki katına çıkarmayı planladığını da sözlerine ekledi.

DÜNYANIN EN BÜYÜK ŞİRKETLERİ YAZILIM TABANLI

Dünyanın en büyük 10 şirketinden 7’sinin yazılım tabanlı teknolojik firmalar olduğuna işaret eden Gönüllü, bu verilerin yazılım sektörünün önemini açıkça ortaya koyduğunu söyledi.

TÜRKİYE’NİN YAPAY ZEKA STRATEJİSİ

Bakanlık olarak yazılım sektörüne verdikleri desteği aktaran Gönüllü, Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’nin Türkiye’deki yapay zeka ekosisteminin gelişimine büyük katkı sunduğunu belirtti. Gönüllü, bu strateji kapsamında Türkçe dil modeli geliştirme çalışmalarına hız verildiğini ifade etti.

2030’A KADAR 50 BİN YAPAY ZEKA UZMANI HEDEFİ

Gönüllü, 2030 yılına kadar Türkiye’de 50 bin yapay zeka uzmanı yetiştirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Bilişim sektörüne yönelik verilen desteklere değinen Gönüllü, 2018-2024 yılları arasında bilişim sektöründe faaliyet gösteren 6.470 KOBİ’ye toplamda 2,6 milyar lira destek sağlandığını belirtti.

KOBİ’LER İÇİN TEKNOLOJİK DÖNÜŞÜM DESTEKLERİ

Bakan Yardımcısı Gönüllü, sağlanan desteklerin KOBİ’lerin üretim kapasitelerini artırırken teknolojik dönüşümlerine de öncülük ettiğini sözlerine ekledi. Bu yatırımların hem yerel hem de küresel ölçekte yazılım sektörünün gelişimine katkı sağlayacağını ifade etti.

MİLLİ YAZILIM ALTYAPILARI GELİŞTİRİLMELİ

BTK Başkan Yardımcısı Rıdvan Kahveci, Türkiye'nin dijital dünyada güçlü bir yer edinebilmesi için milli yazılım altyapılarının geliştirilmesi ve yerli teknolojilerin üretilmesinin şart olduğunu vurguladı. Milli teknoloji çalışmalarıyla ortaya çıkan yerli yazılımların, gelecekte daha büyük başarılara kapı aralayacağını ifade etti.

BTK Başkan Yardımcısı Rıdvan Kahveci

YAPAY ZEKA YATIRIMLARININ HIZLI BÜYÜMESİ BEKLENİYOR

ASO Başkanı Seyit Ardıç, üretim süreçlerinin dijitalleştiğini, karanlık fabrikaların yaygınlaştığını ve sanayide paradigma değişimi yaşandığını belirtti. Yazılım sektörünün küresel pazarında büyük bir genişleme olduğunu ifade eden Ardıç, “Küresel yazılım sektörü 5 trilyon dolar büyüklüğünde, Türkiye’nin bu alandaki büyüklüğü ise 25 milyar doları aşmıyor.” dedi.

YAZILIM İHRACATI YÜZDE 16,5 ARTTI

Ardıç, yazılım ihracatının geçen yıl %16,5 artışla 3,5 milyar dolara ulaştığını ve bu sektörün katma değerli ürün ve hizmet geliştirmede kilit rol oynadığını dile getirdi. Ardıç, yapay zeka yatırımlarının 2026'ya kadar 300 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağının öngörüldüğünü, bu nedenle teknolojinin üretim süreçlerine hızla entegre edilmesinin önemini vurguladı.

ASO Başkanı Seyit Ardıç

KODLAMA ERKEN YAŞTA ÖĞRETİLMELİ

Bilgisayar Yazılımları Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Nuray Başar, teknolojik altyapının güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, kodlamanın milli bir mesele olarak görülmesi ve anaokulundan itibaren çocuklara öğretilmesi gerektiğini söyledi. Başar ayrıca, teknopark kiralarının artışı, nitelikli eleman eksikliği ve vize problemleri gibi sorunların yazılım ürünlerinin küresel pazarda yer almasını zorlaştırdığını ifade etti.

Bilgisayar Yazılımları Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Nuray Başar

TEŞEKKÜR PLAKETLERİ TAKDİM EDİLDİ

Zirvenin sonunda, ASO Başkanı Seyit Ardıç, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü ve BTK Başkan Yardımcısı Rıdvan Kahveci’ye katılımları dolayısıyla teşekkür plaketi takdim etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü’ye (sol 2), ASO Başkanı Seyit Ardıç (solda) tarafından teşekkür plaketi verildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa