İsrail, Suriye'de ilerliyor! İşgal edilen alan, bir ülkeden daha büyük

Esed rejiminin devrilmesinin ardından İsrail, Suriye'de işgalini 380 kilometrekareye çıkardı ve Malta'dan daha büyük bir toprak parçasını işgal etmiş oldu.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
18 Aralık 2024 17:20
GÜNCELLEME
18 Aralık 2024 18:09
İsrail, Suriye'de ilerliyor! İşgal edilen alan, bir ülkeden daha büyük
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

İSRAİL, SURİYE'DEKİ ASKERÎ HEDEFLERE SALDIRILARINI ARTIRDI

Suriye’de rejim değişikliğinin ardından ortaya çıkan otorite boşluğunu değerlendiren İsrail, önce Golan Tepeleri’ndeki işgal alanını genişletti. Daha sonra ise Suriye’de terör unsurlarının güçlenmesini önleme bahanesiyle 400’e yakın askerî hedefe saldırı düzenledi.

SURİYE'NİN ASKERÎ KAPASİTESİ BÜYÜK ORANDA YOK EDİLDİ

İsrail’in gerçekleştirdiği saldırılarda, Suriye’nin askerî altyapısının %80’inin tahrip edildiği tahmin ediliyor. Bu saldırılarda askerî tesisler, deniz üsleri, elektronik harp sistemleri ve füze bataryaları gibi önemli hedefler imha edildi. İsrail, bu saldırıların ardından kara harekâtına geçerek işgal alanını daha da genişletti.

İSRAİL GÜÇLERİ TEL HADAR'A ULAŞTI

İsrail Savunma Kuvvetlerine bağlı 603'üncü Tabur, Suriye içerisinde en derin noktaya, Tel Hadar’a kadar ilerledi. Tel Hadar, İsrail sınırına 10 kilometre, Suriye’nin başkenti Şam’a ise yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bu bölge, 1973 yılında İsrail’in Golani birlikleri tarafından ele geçirilmişti.

SURİYE'DE İŞGAL EDİLEN TOPRAK 380 KİLOMETREKAREYE ULAŞTI

İsrail, Suriye’den aldığı yeni bölgelerle işgal altındaki alanını yaklaşık 380 kilometrekareye çıkardı. Bu alan, Malta veya Maldivler gibi küçük ada ülkelerinin yüzölçümünü geride bırakıyor. Malta'nın yüzölçümünün 316 kilometrekare, Maldivler'in yüzölçümünün ise 300 kilometrekare olduğu biliniyor. İsrail’in toprak kazanımı, ülkenin toplam yüzölçümünü %1,6 oranında artırdı.

YARMUK NEHRİ İSRAİL'İN DENETİMİNE GEÇTİ

Son operasyonlarla birlikte İsrail, Suriye’nin önemli su kaynaklarından biri olan Yarmuk Nehri’ni denetim altına aldı. Ayrıca, Şam ile Beyrut arasındaki karayoluna 15 kilometre kadar yaklaştı. 1967’den bu yana Golan Tepeleri’ni işgal altında tutan İsrail, Suriye’deki etkisini genişletmeye devam ediyor.

TAMPON BÖLGE ANLAŞMASI YENİDEN GÜNDEME GELDİ

İsrail ile Suriye arasında 1974 yılında imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması’na göre belirlenen tampon bölge sınırları, İsrail’in son hamleleriyle tekrar tartışma konusu oldu. İşgal edilen bölgelerde İsrail’in kalıcı kontrol sağlamaya yönelik adımlar atabileceği belirtiliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa