Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği'nin (AB) genişleme sürecine ilişkin yayımladığı rapor ve AB Genel İşler Konseyi'nin sonuçlarına dair yazılı bir açıklama yaptı. Raporda Türkiye’ye yönelik bazı değerlendirmeler olumlu karşılanırken, eleştiriler sert bir dille reddedildi.
"TÜRKİYE’NİN ADAY ÜLKE STATÜSÜ VURGUSU GERÇEKÇİ"
Açıklamada, Türkiye'nin AB için kilit bir ortak olduğunun belirtilmesi ve aday ülke statüsüne yapılan vurgunun "doğru ve gerçekçi bir yaklaşım" olarak değerlendirildiği ifade edildi. Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog toplantılarının yeniden başlatılmasının ve Avrupa Yatırım Bankası’nın Türkiye ile yeniden çalışmaya başlamasının olumlu bir adım olduğu belirtildi.
DOĞU AKDENİZ VE UKRAYNA KONULARINDAKİ DURUŞ DESTEKLENDİ
Bakanlık, Doğu Akdeniz’de gerginliğin azaltılması ve Türkiye’nin Rusya-Ukrayna Savaşı’ndaki girişimlerine yönelik AB'nin olumlu yaklaşımını "dürüst bir değerlendirme" olarak nitelendirdi. Bu konuların Türkiye'nin bölgesel ve küresel sorunlardaki yapıcı tutumunun bir yansıması olduğu vurgulandı.
"İÇ POLİTİKA ELEŞTİRİLERİNİ REDDEDİYORUZ"
Bununla birlikte, AB’nin Türkiye’nin iç siyasi dinamikleri hakkında yaptığı değerlendirmeler "nesnellikten uzak ve tek taraflı" olarak nitelendirilerek kesin bir dille reddedildi. Açıklamada, bu tür ifadelerin Türkiye’nin içişlerine müdahale olarak görüldüğü belirtildi.
YUNANİSTAN VE GKRY ELEŞTİRİSİ
AB’nin, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) maksimalist ve hukuk dışı görüşlerini desteklediği ifade edildi.
Bu tutumun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) haklarını göz ardı ettiği ve Kıbrıs sorununa çözüm bulmanın önündeki en büyük engel olduğu vurgulandı.
"AB’NİN YENİ BİR VİZYON ORTAYA KOYMASI GEREKİYOR"
Açıklamada, Türkiye’nin stratejik hedefinin AB üyeliği olduğu yinelendi. Ancak bu süreçte, AB'nin Türkiye’ye yönelik üyelik perspektifini güçlendirecek yeni bir vizyon ortaya koymasının gerekli olduğu belirtildi.
Türkiye, ilişkilerin gelişmesi adına 15 Temmuz 2019 tarihli AB Konseyi kararının kaldırılmasını ve siyasi, enerji ve ulaştırma alanlarında Yüksek Düzeyli Diyalog toplantılarının yapılmasını talep etti.
"2025 YILI KRİTİK BİR DÖNEM OLACAK"
Ortaklık Konseyi’nin 2025 yılı içinde toplanmasının önemine işaret eden Bakanlık, Türkiye-AB ilişkilerinde diyalog ve iş birliğinin artırılması çağrısında bulundu. Açıklamada, dış politika ve bölgesel konulardaki diyaloğun daha da güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.