Harcama limiti tartışması: Bir su içseniz bile 1500 TL ödeyebilirsiniz

İstanbul'da bazı restoranlarda en az 1500 TL ödeme zorunluluğu getirildiği iddia edildi. Söz konusu iddia tartışmalara neden oldu.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
19 Aralık 2024 10:03
GÜNCELLEME
19 Aralık 2024 10:48
Harcama limiti tartışması: Bir su içseniz bile 1500 TL ödeyebilirsiniz
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

İSTANBUL'DA RESTORANLARIN HARCAMA LİMİTİ UYGULAMASI TARTIŞMA YARATTI

İstanbul’daki bazı restoranların müşterilerine minimum harcama limiti koyduğu iddiaları kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. İddialara göre, özellikle Boğaz bölgesindeki bazı işletmelerde masaya oturmak için en az 1500 TL harcama yapılması gerekiyor. Bu durum tüketiciler ve sektör temsilcileri arasında farklı görüşlerin ortaya çıkmasına neden oldu.

TÜRES'TEN YANIT: İDDİALAR ASILSIZ

TÜRES (Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti. Bingöl, bu tür bir uygulamanın tespit edilmediğini ve böyle bir durumun ortaya çıkması halinde ilk müdahaleyi kendilerinin yapacağını ifade etti. Ayrıca, müşterilere harcama limiti koymanın doğru bir yaklaşım olmadığını dile getirdi.

RESTORANLARDA FİYAT FARKLILIĞI

Ramazan Bingöl, restoran fiyatlarının lokasyona göre değişiklik gösterdiğini vurguladı. Örneğin, Esenler’deki bir işletme ile Nişantaşı’ndaki bir işletmenin aynı fiyatları sunmasının beklenemeyeceğini ancak her bütçeye uygun restoran seçeneklerinin bulunduğunu söyledi.

RESTORAN CEO'SU BİNGÖL: HARCAMA LİMİTİ BAZI İŞLETMELERDE DENENİYOR

Bir restoran CEO’su olan Nihat Bingöl ise İstanbul’daki birkaç işletmenin bu uygulamayı denediğini ifade etti. Özellikle Boğaz bölgesindeki restoranlarda 1500 TL altındaki harcamaların kabul edilmediğini belirten Bingöl, bu uygulamanın, işletmelerin kişi başına düşen ortalama gelirini artırmayı hedeflediğini kaydetti.

YÜKSELEN FİYATLAR VE MALİYET ARTIŞLARI

Gıda sektöründeki maliyet artışları restoran fiyatlarını da etkiledi. Restoranlarda kişi başı ücretler 600 TL ile 2500 TL arasında değişirken, 4 kişilik bir aile için ortalama bir yemek maliyetinin 4000 TL’yi bulduğu belirtiliyor. Ramazan Bingöl ve Nihat Bingöl, yılbaşından sonra fiyatların artmasının kaçınılmaz olduğunu ancak müşteri kaybını önlemek için fiyat artışlarında dikkatli olunacağını ifade etti.

HARCAMA LİMİTİNİN ETKİLERİ

Bazı sektör temsilcileri, restoranların kısıtlı müşteri kapasitesini telafi etmek için harcama limiti uygulamasını gelir artırıcı bir yöntem olarak değerlendiriyor. Uzmanlar ise bu tür uygulamaların uzun vadede müşteri kaybına yol açabileceğini ve tüketicilerde hoşnutsuzluk yaratabileceğini ifade ediyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa