İtalya'nın gündeminde Erdoğan var! "Orayı da ele geçirdi"

İtalyan basını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Libya ve Suriye'nin ardından Afrika Boynuzu'nu da ele geçirdiğine" dair bir başlık kullanarak analiz yayınladı.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
19 Aralık 2024 15:21
GÜNCELLEME
19 Aralık 2024 15:52
İtalya'nın gündeminde Erdoğan var! ''Orayı da ele geçirdi''
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

TÜRKİYE, ETİYOPYA VE SOMALİ ARASINDAKİ ANLAŞMA İLE DİPLOMASİDE ÖNE ÇIKTI

Türkiye’nin arabuluculuğu sayesinde Etiyopya ile Somali arasında on yılı aşkın süredir devam eden ihtilaf sona erdi. Ankara’da imzalanan bildiri, Türkiye’nin diplomasi alanındaki etkisini uluslararası arenada bir kez daha gözler önüne serdi. Bu gelişme, dünya basınında geniş yankı uyandırdı. İtalyan gazetesi Formiche, Erdoğan'ın "Libya ve Suriye'nin ardından Afrika Boynuzu'nu da ele geçirdiğine" dair bir başlık kullanarak analiz yayınladı. 

AFRİKA BOYNUZU'NDA TÜRKİYE'NİN ROLÜ

Uzun yıllar boyunca bölgedeki kaynakları sömürerek hâkimiyet kurmaya çalışan İtalya’nın aksine Türkiye, bölgeye barış ve iş birliği modelini getirdi. Analize göre; Türkiye’nin girişimleri, Somali ile Etiyopya arasında çatışmaya dönüşme riski taşıyan gerilimi sona erdirerek iki ülke arasında iş birliğinin önünü açtı. Bölgedeki bu diplomatik başarı, Türkiye’nin Afrika Boynuzu’ndaki stratejik rolünü pekiştirdi.

ANKARA BİLDİRİSİ VE KRİZİN ÇÖZÜMÜ

Etiyopya’nın Somaliland ile deniz ticareti ve liman kullanımı konusunda 50 yıllık bir anlaşma imzalamasıyla başlayan kriz, Somali’nin sert tepkisini çekti. Türkiye, tarafların karşılıklı tehditlere başvurmasını engelleyerek "Ankara Süreci" adını verdiği arabuluculuk çalışmalarıyla gerilimi düşürdü. Sonuç olarak Ankara Bildirisi kapsamında iki ülke teknik heyetlerinin müzakerelere başlaması ve bu sürecin 2025 yılına kadar tamamlanması kararlaştırıldı.

İTALYA'NIN KAYBI VE TÜRKİYE'NİN KAZANCI

İtalya, Afrika Boynuzu’ndaki hâkimiyetini kaybetmenin üzüntüsünü yaşarken, Türkiye’nin bölgedeki etkisi artmaya devam ediyor. Analize göre; Somali ve Etiyopya arasında sağlanan bu anlaşma, ekonomik iş birliği ve altyapı projelerine odaklanırken, Overjuba bölgesindeki çatışma riskinin azaltılmasını ve Somaliland’a yönelik anlaşmazlıkların çözülmesini içeriyor.

TÜRKİYE'NİN UZAY VE SAVUNMA YATIRIMLARI

Somali’de Türkiye liderliğinde bir füze fırlatma platformunun inşasına başlanması, Türkiye’nin uzay ve savunma alanındaki iddiasını artırıyor. Formiche'nin analizinde, bu projenin 2017 yılında Mogadişu’da kurulan askerî üs ile başlayan stratejik iş birliğini daha da derinleştirdiği ifade edildi. Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud, bu projeden elde edilecek ekonomik faydalara dikkat çekmişti.

GELECEKTEKİ STRATEJİK HEDEFLER

Analizde, Erdoğan’ın 2025 yılının başında Somali'yi ve Etiyopya'yı ziyaret edeceği bilgisine de yer verildi. Söz konusu analize göre; Türkiye’nin Afrika Boynuzu’nda sağladığı barış modeli, bölgedeki diğer çatışmalar için örnek teşkil edebilir. Bu başarı, Türkiye’nin kıtadaki diplomatik ve ekonomik girişimlerine sağlam bir zemin hazırlıyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa