AZERBAYCAN D-8 TEŞKİLATINA ÜYE OLDU
Azerbaycan, D-8 (Gelişen Sekiz Ülke) Teşkilatına resmen üye oldu. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, bu gelişmeyi duyurarak üyeliğin, Kahire’de düzenlenen D-8 Teşkilatı 11'inci Zirve Toplantısı’nda oybirliğiyle kabul edildiğini açıkladı.
D-8 İLK KEZ YENİ ÜYE KABUL ETTİ
Azerbaycan’ın katılımıyla D-8 (Gelişen Sekiz Ülke) Teşkilatı, kurulduğu 1997 yılından bu yana ilk kez üye sayısını artırdı. Teşkilat, dünya Müslümanlarının %60’ını temsil ediyor ve büyük bir ekonomik potansiyele sahip. Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan’ın D-8 (Gelişen Sekiz Ülke) Teşkilatına üyeliğinin, ülkenin uluslararası alanda artan nüfuzunun ve kendisine duyulan güvenin bir göstergesi olduğunu belirtti.
AZERBAYCAN'IN ROLÜ VE HEDEFLER
Açıklamada, Azerbaycan’ın, D-8 (Gelişen Sekiz Ülke) Teşkilatının temel ilkelerini koruma ve teşkilat içindeki iş birliğini güçlendirme noktasında önemli bir rol üstleneceği ifade edildi. Ayrıca, bölgede güvenlik, istikrar ve refaha katkı sağlama; ekonomik, ticari ve ulaşım ilişkilerini geliştirme gibi konuların önemi vurgulandı. Azerbaycan’ın Doğu ile Batı arasında bir köprü görevi gördüğü ve İslami dayanışmayı güçlendirecek bir konuma sahip olduğu belirtildi.
D-8 TEŞKİLATININ KURULUŞU VE AMAÇLARI
D-8 (Gelişen Sekiz Ülke) Teşkilatı, 15 Haziran 1997’de İstanbul’da kuruldu. Üyeleri arasında Türkiye, Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya ve Pakistan bulunuyor. Teşkilatın merkez ofisi İstanbul’da yer alıyor. Tüm üyelerin aynı zamanda İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi de olduğu biliniyor. Toplam nüfusları yaklaşık 1,2 milyar olan bu ülkelerin toplam dış ticaret hacimleri 2,3 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor.
TEMEL İLKELER VE FAALİYET ALANLARI
D-8 (Gelişen Sekiz Ülke) Teşkilatı, barış, diyalog, işbirliği, adalet, eşitlik ve demokrasi gibi ilkelere dayanıyor. Ticaret, tarım, sanayi, enerji, ulaşım, sağlık ve turizm alanlarında faaliyet gösteren teşkilat, üye ülkeler arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesini hedefliyor. Teşkilat, kalkınma yolundaki ülkelerin dünya ekonomisindeki yerlerini iyileştirmeyi ve uluslararası platformlarda daha etkili olmalarını amaçlıyor.