AVRUPA YATIRIM BANKASI TÜRKİYE'DE YENİDEN FAALİYETE GEÇİYOR
Avrupa Yatırım Bankası, Türkiye'deki faaliyetlerini yeniden başlatmak üzere hazırlıklara başladığını duyurdu. AB (Avrupa Birliği) bankası olarak bilinen Avrupa Yatırım Bankası, ortak projelere finansman sağlayarak uluslararası iş birliğini destekleyen bir kuruluş olarak faaliyet gösteriyor.
TÜRKİYE İLE YENİDEN ANGAJMAN SÜRECİ BAŞLATILDI
Avrupa Yatırım Bankası Sözcüsü; AB (Avrupa Birliği) Konseyi ve AB (Avrupa Birliği) Komisyonu'nun, bankayı Türkiye ile ilişkileri yeniden değerlendirmeye davet ettiğini belirtti. Bu doğrultuda AB (Avrupa Birliği) Konseyi kararları doğrultusunda Türkiye ile aşamalı, orantılı ve geri döndürülebilir bir yeniden angajman sürecinin başlatıldığını ifade etti.
4 TEMEL ODAK NOKTASI
Sözcü, bankanın Türkiye'deki yeni faaliyetlerinin "iklim eylemi", "yeşil dönüşüm", "deprem sonrası toparlanma" ve "göç" konuları üzerine yoğunlaşacağını açıkladı. Avrupa Yatırım Bankasının geçmişten bu yana Türkiye'de önemli projelere finansman sağladığı, özellikle altyapı ve çevre projelerinde aktif olduğu vurgulandı.
GEÇMİŞ FAALİYETLER
Avrupa Yatırım Bankası, 1965'ten bu yana Türkiye'de 30 milyar eurodan fazla finansman sağladı. Bankanın en son operasyonlarından biri, 6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenen illerde su ve atık su altyapısını yenilemek için yapılan 400 milyon euroluk kredi anlaşmasıydı.
FAALİYETLERİ DURDURMA KARARI
Avrupa Yatırım Bankası, 2019 yılında Doğu Akdeniz'deki petrol ve doğal gaz arama gerilimleri nedeniyle Türkiye'deki faaliyetlerini durdurdu.
GEÇMİŞ YILLARDAKİ FİNANSMAN MİKTARLARI
Avrupa Yatırım Bankası, 2016 yılında Türkiye'deki projelere 2 milyar 135 milyon euronun üzerinde kaynak aktardı. 2019 yılında ise daha önce onaylanan projelere sadece 117 milyon euro kredi sağlandı. Banka, faaliyetlerinin askıya alındığı döneme kadar Türkiye'ye yılda ortalama 1-2 milyar euro civarında finansman desteği sunuyordu.
AVRUPA YATIRIM BANKASININ ROLÜ
Avrupa Yatırım Bankası, AB’nin (Avrupa Birliği) mali kuruluşu olarak Lüksemburg’da faaliyet gösteriyor. Türkiye'ye geri dönme süreci, bankanın AB (Avrupa Birliği) politikaları çerçevesinde yeni iş birliklerini ve finansman projelerini geliştirme çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.