ŞAM YÖNETİMİNİN ÇÖKÜŞÜ
Suriye’de 12 yıldır süren iç savaş, 8 Aralık 2024 tarihinde Şam yönetiminin düşmesiyle sona erdi. Baas rejiminin 61 yıllık iktidarı, Beşşar Esed’in Rusya’ya kaçmasıyla birlikte tarihe karıştı. Suriyeli muhalif gruplar; Halep, İdlib, Hama, Humus ve Şam gibi birçok önemli şehirde kontrolü ele geçirdi.
PKK/YPG TERÖR ÖRGÜTÜNE KARŞI YENİ OPERASYONLAR
Suriye’nin büyük bir kısmını özgürleştiren muhalif güçler, bu kez PKK/YPG terör örgütünün elindeki bölgelere yöneldi. Özellikle Ayn el Arap’ta PKK/YPG terör örgütüne karşı başlatılan operasyonlarda Arap aşiretleri de önemli bir rol üstlendi. PKK/YPG terör örgütünün baskısından bunalan bölgedeki aşiretler, örgüte karşı silahlanarak ayaklandı.
ARAP AŞİRETLERİNİN TEPKİSİ VE AYAKLANMA
Arap aşiretleri; Ayn el Arap, Rakka, Deyrizor ve Haseke başta olmak üzere birçok bölgede PKK/YPG terör örgütüne karşı harekete geçti. Rakkalı aşiretler, 2017’den bu yana terör örgütünün işgal ettiği toprakları kurtarma sözü verdi. Aşiretler, PKK/YPG unsurlarını evlerinden toplayarak tutuklamaya ve terör örgütünün kontrol noktalarını ele geçirmeye başladı.
DEYRİZOR VE FIRAT HATTINDA MÜCADELE
Şam’ın kuşatılmasının ardından Deyrizorlu aşiretler de rejimi deviren gruplarla ortak hareket ederek PKK/YPG’yi geriletmeye başladı. Haseke’nin Şeddadi bölgesinde ise 150 Arap unsurun terör örgütünden ayrıldığı bildirildi.
BÖLGELERDEKİ DURUM
Rakka ve Haseke’de Arap aşiretleri, altyapıyı ve devlet kurumlarını koruma taahhüdünde bulundu. Aşiretler, bölgelerinin Suriye’nin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgularken, SDG (Suriye Demokratik Güçleri) saflarındaki kişilerden ayrılıkçı örgütü terk etmelerini talep etti. Suriye genelindeki çatışmalar, yerel güçlerin PKK/YPG terör örgütüne karşı mücadelede etkili bir şekilde sahada yer almasını sağladı.