Çin Bilimler Akademisi (CAS), Çang'ı-6 misyonuyla Ay'dan getirilen toprak örnekleri üzerinde yaptığı incelemelerle Ay'ın manyetik alan değişimlerine dair çarpıcı bulgular elde etti.
AY'IN MANYETİK TARİHİ İNCELENİYOR
Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Ay'ın manyetik alan yoğunluğu yaklaşık 2,8 milyar yıl önce yeniden artış gösterdi.
YENİ BULGULAR AÇIKLANDI
Çin Bilimler Akademisinin Jeoloji ve Jeofizik Enstitüsü ile Ulusal Astronomi Gözlemevi'nden Cu Rişiang ve Say Şuhui liderliğindeki ekip, Ay'dan getirilen bazalt kaya üzerinde yaptığı manyetik araştırmalar sonucunda, Ay'ın manyetik alan jeneratörünün, keskin bir güç kaybının ardından yeniden aktive olmuş olabileceğini belirtti.
DAHA ÖNCEKİ ÇALIŞMALARA YENİ VERİLER EKLENDİ
Apollo misyonlarından elde edilen verilere göre, Ay'ın 3,5-4,2 milyar yıl önce güçlü bir manyetik alana sahip olduğu, ancak bu alanın zamanla zayıfladığı düşünülüyordu.
2,8 MİLYAR YIL ÖNCE NE OLDU?
Çinli araştırmacılar ise 3,1 milyar yıl önce güç kaybeden manyetik alanın 2,8 milyar yıl önce yeniden aktifleşmiş olabileceğini keşfetti.
GELECEK İÇİN ÖNEMLİ İPUÇLARI
Araştırma ekibinden Say Şuhui, "Manyetik alan, bir gezegenin yaşanabilir ortamını korumada kritik bir unsurdur. Bu bulgular, Ay'ın iç yapısı ve termal geçmişi hakkında yeni bilgiler sunabilir," dedi.
Ay ve Dünya'nın manyetik alanlarının karşılaştırılmasıyla farklı gezegenlerin evrim süreçlerinin daha iyi anlaşılabileceği vurgulandı.
ÇİN'İN AY KEŞİFLERİ DEVAM EDİYOR
Çin, 2020'de Çang'ı-5 misyonuyla Ay'dan 2 kilogram toprak örneği getirmişti. Çang'ı-6 ise Ay'ın karanlık yüzünden örnek toplayan ilk görev olarak tarihe geçti. Çin, 2030 yılına kadar Ay'a insanlı bir görev gerçekleştirmeyi hedefliyor.