HAFIZ ESED'İN ADI EMEVİ CAMİİ'NDEKİ LEVHADAN SİLİNDİ
Suriye’nin devrik lideri Beşşar Esed’in babası Hafız Esed’in adı, Şam’daki Emevi Camii'nin dış duvarında yer alan mermer levhadan çekiçle kazındı. Levhada, Nur suresinin 36'ncı ve 37'nci ayetlerinin bitiminde, caminin Hafız Esed döneminde yenilendiği belirtiliyordu.
BAAS REJİMİNİN ÇÖKÜŞÜNDEN SONRA HALKIN TEPKİSİ
Baas rejiminin devrilmesinin ardından binlerce kişi, Şam’daki Emevi Camii'nde cuma namazı için toplandı. Namaz öncesinde vatandaşlar, rejimle özdeşleşen Hafız Esed’in adının yazılı olduğu mermer levhayı kazıyarak tepkilerini gösterdi. Rejim karşıtı eylemler sırasında birçok kentte Hafız Esed’in heykelleri de yıkıldı.
REJİMİN ÇÖKÜŞ SÜRECİ
27 Kasım’da başlayan çatışmalarda rejim karşıtı silahlı gruplar; Şam, Halep, İdlib, Hama ve Humus gibi büyük şehirlerde üstünlük sağladı. Halkın desteğiyle 7 Aralık’ta başkent Şam’a giren muhalifler, ertesi gün rejimin kontrolünü tamamen sona erdirdi. Baas rejiminin 61 yıllık iktidarı, Beşşar Esed ve ailesinin Rusya’ya sığınmasıyla son buldu.
SMO'NUN BAŞARILARI
SMO (Suriye Milli Ordusu), aralık ayında başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu kapsamında Tel Rıfat ve Münbiç’i PKK/YPG’den temizledi. Bu operasyonla Fırat Nehri’nin batısındaki bölgelerde terör yapılanmaları sona erdirildi.
GEÇİŞ DÖNEMİ
Baas rejiminin devrilmesinin ardından geçici yönetim kuruldu ve Muhammed el-Beşir, Mart 2025’e kadar başbakan olarak atandı.
TÜRKİYE'NİN VE BATI ÜLKELERİNİN DİPLOMATİK ADIMLARI
Türkiye, Şam Büyükelçiliğini 14 Aralık’ta yeniden faaliyete geçirdi. Aynı zamanda birçok Batı ülkesi, geçici yönetime destek vermek amacıyla Şam’a diplomatik heyetler gönderdi. Bu gelişmeler, Suriye’de yeni bir dönemin başlangıcını işaret etti.