ABB’den tarihî Ankara Kalesi’ne hassas dokunuş

Ankara Büyükşehir Belediyesi, tarihî Ankara Kalesi’nin surlarında oluşan çatlaklar için Avrupa’dan özel üretim malzemeleri getirdi.

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
22 Aralık 2024 12:35
GÜNCELLEME
22 Aralık 2024 12:51
ABB’den tarihî Ankara Kalesi’ne hassas dokunuş
CS
Canan Salman Muhabir

ANKARA KALESİ’NİN SURLARI YENİLENİYOR

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Ankara Kalesi’nde kapsamlı bakım ve onarım çalışmalarını sürdürüyor. Kale’nin sur duvarlarındaki çatlakların bilimsel yöntemlerle onarılması ve yapının geleceğe güvenle taşınması hedefleniyor. Çalışmalarda Avrupa’dan özel üretilmiş paslanmaz çelik, esnek ve deprem performansı yüksek malzemeler kullanılıyor. ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, çalışmaların 2025 yılının Mart ayında tamamlanmasının planlandığını açıkladı.

"SURLARDAKİ SORUNLAR ÇÖZÜME KAVUŞUYOR"

Bekir Ödemiş, Ankara Kalesi’nin önünde düzenlediği basın toplantısında, sur duvarlarında uzun süredir ciddi sorunlar olduğunu dile getirdi. Ödemiş, “Geçmiş dönemde Kale Meydanı’ndaki düzenlemelerde kullanılan ağır kırıcı makineler, Kale’nin topuk kısmında ciddi hasarlara yol açtı. Ayrıca Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve beton teras içeren Bursa Evi de nemlenmeye yol açarak surların harç dolgu malzemelerinin erimesine ve çatlakların büyümesine neden oldu.” dedi. Ödemiş, Kale içinde yer alan 77’si tescilli toplam 248 Ankara Konağı’nda restorasyon çalışmalarını da tamamlamak üzere olduklarını belirtti.

KALE’NİN JEOLOJİK YAPISI DETAYLI OLARAK İNCELENDİ

Kale’nin onarımı sırasında jeoradar ve sismik çalışmalarla detaylı bir inceleme yapıldığını ifade eden Ödemiş, “Kale’nin mülkiyeti 2023 yılında Milli Emlak Genel Müdürlüğünden belediyemize iki yıllığına tahsis edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan protokol neticesinde onarım çalışmalarını Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak biz üstlendik. Projenin uygulanmasında Ankara Rölöve ve Anıtlar Genel Müdürlüğü ile Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluyla iş birliği içindeyiz.” dedi.

ÜNİVERSİTELERDEN DESTEK ALINDI

Ankara Üniversitesi’nden Profesör Yusuf Kadıoğlu liderliğindeki bir ekip tarafından gerçekleştirilen jeoradar ve sismik çalışmalar sonucunda Kale’nin tüm sorunları tespit edildi. Ayrıca Gebze Teknik Üniversitesi’nden uzmanların da dahil olduğu ekip, bu tespitlere dayalı olarak hazırlanan analiz raporlarını Ankara Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kuruluna sunarak onay aldı. Çalışmalar, onaylı projeye uygun olarak devam ediyor.

RESTORASYON ÇALIŞMALARI MART 2025'TE BİTİRİLECEK

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, Ankara Kalesi’nde yürütülen titiz onarım çalışmalarının Mart 2025’te tamamlanmasının hedeflendiğini açıkladı. Ödemiş, sadece sur duvarlarındaki çatlakların değil, Kale’nin batı yüzü ve tarihi saat kulesinin de restorasyon çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Ödemiş, “Amacımız, Ankara’nın kültür turizminin en önemli yapılarından biri olan Ankara Kalesi’ni bilimsel yöntemlerle onararak geleceğe taşımak.” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş

KALE İÇİN AVRUPA’DA ÖZEL ÜRETİM DEVAM EDİYOR

Restorasyon çalışmalarında kullanılan malzemelerin önemine değinen Gebze Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Doktor Ferit Çakır, Avrupa’da Ankara Kalesi için özel üretimlerin sürdüğünü açıkladı. Çakır, “Hisar Kapısı’nın sağ burcunda yürütülen çalışmalarda öncelikle yapının mevcut durumu ve hasar nedenleri tespit edildi. Bu süreçte farklı ölçümler yapılarak yapının hareket durumu ve çatlakların ilerleme eğilimi belirlendi. Elde edilen veriler ışığında geçici güçlendirme sistemleri geliştirildi.” dedi.

Gebze Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ferit Çakır

DEPREME DAYANIKLI PASLANMAZ ÇELİK ÜRÜNLER KULLANILIYOR

Profesör Çakır, güçlendirme çalışmalarında kullanılan malzemeler hakkında bilgi vererek şunları söyledi: “Avrupa’dan özel olarak üretilen paslanmaz çelik, esnek ve depremde yüksek performans sağlayan ürünler kullanıyoruz. Bu malzemeler, çatlakların ilerlemesini durduracak şekilde uygulanıyor. Çatlakları birleştirip daha fazla genişlemesini engelleyen üç farklı sistemden yararlanıyoruz. Sistem, çatlakların hem ön hem de arka tarafını bağlayacak şekilde tasarlandı. Bu geçici güçlendirme çalışmalarını kısa sürede tamamlamayı hedefliyoruz.”

YENİ ÖLÇÜMLER VE UYGULAMALAR DEVAM EDECEK

Çalışmaların devamında yapılacak ölçümlerin, güçlendirme sisteminin etkinliğini test edeceğini belirten Çakır, uygulamaların birinci aşamasının kısa sürede tamamlanmasının ardından ileri düzey onarımların başlayacağını ifade etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa