İDARİ PARA CEZALARI YENİDEN DEĞERLENDİRME ORANIYLA ARTIRILIYOR
Ticaret Bakanlığı'nın denetimlerinde kesilen idari para cezaları, 1 Ocak 2025'ten itibaren yeniden değerleme oranına göre artırılacak. Bakanlık, bu düzenleme ile iç ticaret, tüketicinin korunması ve piyasa gözetimine ilişkin ceza sınırlarını %43,93 oranında yükseltecek.
FAHİŞ FİYAT ARTIŞINA REKOR CEZALAR
Fahiş fiyat artışı yapan işletmelere yönelik uygulanacak cezalar ciddi oranda artırılıyor. Bu kapsamda, işletmelere kesilecek idari para cezalarının alt sınırı 143.930 lira, üst sınırı ise 1.439.300 lira olarak belirlendi. Bu düzenleme, haksız kazanç elde eden işletmelere yönelik caydırıcı olmayı hedefliyor.
PERAKENDE SEKTÖRÜNE DÜZENLEMELERE UYUM ŞARTI
Alışveriş merkezleri, zincir mağazalar, üretici ve tedarikçiler ile taşınmaz, ikinci el motorlu kara taşıtı ve kuyum alım satımı gibi ticari faaliyetlerde bulunan işletmelere ilişkin düzenlemelere aykırı davranılması halinde uygulanacak cezalar da tespit edildi. Bu çerçevede, her bir aykırılık için alt sınır 22.807 lira, üst sınır ise 684.214 lira olarak belirlendi.
DENETİMLERE ENGEL OLANLARA CEZA UYGULANACAK
Defter, belge ve diğer kayıtları eksik ya da yanlış sunanlar veya denetim görevlilerinin çalışmalarını engelleyenler de ağır cezalarla karşılaşacak. Bu tür durumlarda uygulanacak idari para cezaları, alt sınırda 114.035 lira, üst sınırda ise 570.178 lira olarak düzenlendi.
TÜKETİCİYİ MAĞDUR EDENLERE YÜKSEK CEZALAR
Tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyen veya piyasa dengesi ile serbest rekabeti bozucu faaliyetlerde bulunan işletmelere ise ciddi yaptırımlar getiriliyor. Bu tür faaliyetlere yönelik idari para cezaları, alt sınırda 1.439.300 lira, üst sınırda ise 17.271.600 lira olarak belirlendi.
SEBZE VE MEYVE TİCARETİNDE HAKİM DURUMU KÖTÜYE KULLANMA YASAK
Sebze ve meyve ticaretinde meslek mensuplarının uyumlu eylemleri, piyasada darlık yaratma ya da fiyatların düşmesini engelleme gibi davranışlarda bulunmaları durumunda uygulanacak cezalar da yeniden düzenlendi. Bu tür durumlarda ceza miktarı 177.340 lira olarak açıklandı.
HAKSIZ TİCARİ UYGULAMALARA YÖNELİK YAPTIRIMLAR
Haksız ticari uygulamalar, mağaza markalı ürünlerin satışındaki usulsüzlükler, raf tahsisi, kampanyalı satışlar gibi alanlarda yapılan kanun ihlallerinde 14.335 lira ile 718.987 lira arasında değişen cezalar kesilecek.
ALDATICI REKLAMLARA AĞIR YAPTIRIMLAR
Reklam Kurulu, aldatıcı ve yanıltıcı reklamlara yönelik cezaları yeniden düzenledi. Bu kapsamda, yanıltıcı reklamlar ve haksız ticari uygulamalara 79.161 lira ile 31.808.530 lira arasında cezai işlem uygulanabilecek.
FİYAT ETİKETLERİNDE UYGUNSUZLUK CEZALARI
Tüketiciyi doğru bilgilendirmek amacıyla fiyat etiketi ve listelerinde aykırılık tespit edilmesi durumunda, her bir ihlal için 3.166 lira ceza kesilecek. Ayrıca, mal veya hizmetin satışından kaçınılması halinde, aykırılığın tespit edildiği her işlem için minimum 3.166 lira ceza, satış fiyatının %10'u kadar ek yaptırım uygulanacak.
SATIŞ SONRASI HİZMET BELGESİ OLMAYANLARA CEZA
Tüketicilerin satış sonrası mağduriyetlerini önlemek adına, yeterlilik belgesi almayan üretici ve ithalatçılara yönelik cezalar da artırıldı. Bu tür durumlarda ceza miktarı 1.604.819 liraya kadar çıkacak.
GARANTİ BELGESİ VE KILAVUZ AYKIRILIKLARINA YAPTIRIMLAR
Garanti belgesi ve Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzundaki aykırılıklar için uygulanacak ceza miktarı ise 3.126 lira olarak belirlendi.
ELEKTRONİK TİCARETTE TÜKETİCİ HAKLARINA ÖZEL DÜZENLEMELER
Elektronik ticarette mesafeli sözleşmelere aykırı fiiller tespit edilmesi durumunda, ihlale bağlı olarak 3.166 lira ile 5.084.396 lira arasında değişen para cezaları uygulanacak.
SÖZLEŞMELERDE HUKUKA AYKIRILIKLAR CEZALANDIRILIYOR
Taksitle satış ve paket tur sözleşmelerinde her bir aykırılık için 3.166 lira, devre tatil sözleşmelerine ilişkin ihlallerde ise işlem başına 17.794 lira ceza kesilecek.
ÖN ÖDEMELİ KONUT SATIŞINA TEMİNAT ŞARTI
Ön ödemeli konut satışında teminat sağlama yükümlülüğünü yerine getirmeyen satıcılar için belirlenen ceza 7.917.110 lira olarak uygulanacak. Bu düzenlemelerle birlikte, tüketicilerin haklarının korunması ve haksız kazancın önüne geçilmesi hedefleniyor.