Biyonik kulak, işitme kaybını nasıl yeniyor?

İşitme kaybı yaşayan hastalar, koklear implant sayesinde yeniden duyabiliyor. Uzmanlar, erken teşhisin önemine dikkat çekiyor.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
23 Aralık 2024 10:16
GÜNCELLEME
23 Aralık 2024 10:43
Biyonik kulak, işitme kaybını nasıl yeniyor?
Hakan Öksüz Editör

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Ocak, koklear implantın, ileri derecede işitme kaybı yaşayan bireyler için önemli bir çözüm sunduğunu belirtti. 

İŞİTME KAYBINDA ÇIĞIR AÇAN TEKNOLOJİ

Edirne’de düzenlenen bir sempozyumda konuşan Ocak, bu teknoloji ile işitme cihazlarının yetersiz kaldığı durumlarda biyonik kulak uygulamasına geçildiğini ifade etti.

KOKLEAR İMPLANT NASIL ÇALIŞIYOR?

Koklear implant, iç ve dış olmak üzere iki parçadan oluşuyor. Ocak, “Ameliyatla yerleştirilen iç parça, koklea adı verilen salyangoza konumlandırılıyor. Birkaç hafta sonra, odyoloji kliniklerinde dış parça takılarak cihaz aktif hale getiriliyor ve hasta yeniden duyabiliyor,” dedi.

ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ 

Ocak, işitme kaybı durumunda vakit kaybedilmeden doktora başvurulması gerektiğini ifade ederek, “Her işitme kaybının bir tedavisi bulunuyor. Ancak zamanında müdahale, yaşam kalitesini artırıyor,” diye konuştu.

BEYİN SAPI İMPLANTI DA ÇÖZÜM SUNUYOR

Koklear implantın yetersiz kaldığı nadir durumlarda, işitme için beyin sapına doğrudan implant yerleştirilerek tedavi sağlanabiliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa