Ankaralı genç yazar adaylarının eğitimi başladı

TYB tarafından düzenlenen ve yeni yazarlar kazanmayı hedefleyen proje kapsamında Ankaralı genç yazar adaylarının eğitimi ilk dersle başladı.

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
23 Aralık 2024 16:27
GÜNCELLEME
23 Aralık 2024 16:32
Ankaralı genç yazar adaylarının eğitimi başladı
CS
Canan Salman Muhabir

GELECEĞİN YAZARLARI İLK DERSE KATILDI

Ankaralı lise öğrencileri için düzenlenen yazarlık eğitiminin 4. yılı, 2024-2025 dönemiyle başladı. Ankara Valiliği koordinatörlüğünde hayata geçirilen proje, yazma yeteneğine sahip gençleri edebiyat dünyasına kazandırmayı amaçlıyor.

GENİŞ BİR İŞ BİRLİĞİYLE GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Proje, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB), Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) ve Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığıyla 2021 yılında başlatıldı. Ankara Valisi Vasip Şahin’in yakından takip ettiği projede öğrenciler, başarı düzeylerine göre "Tohum, Filiz ve Fidan" gruplarına ayrılarak eğitimlerini sürdürüyor.

FİDAN GRUBU İLK DERSİNE BAŞLADI

Bu yıl "Fidan Grubu" öğrencilerinin ilk dersine TYB Genel Başkanı ve ASBÜ Rektörü Profesör Doktor Musa Kazım Arıcan katıldı. Arıcan, "Felsefe ve Yazarlık" temalı konuşmasında yazarlığın yaratıcılık ve özgünlük gerektirdiğini belirterek, "Yazar, çağını anlamalı ve o dönemin diliyle düşüncelerini ifade etmelidir." dedi.

USTA-ÇIRAK İLİŞKİSİ VURGUSU

Arıcan, yazarlığın rasyonellik, eleştirel düşünce ve tutarlılık gibi unsurlara dayandığını vurguladı. "Bazı yazarlar çağlarında anlaşılmasa da eserleri gelecekte değer kazanır. Günümüzde şiir, roman ve hikâye gibi edebi türlerin yazım biçimleri hızla dönüşüyor. Yazarlığın bir usta-çırak ilişkisi içinde öğrenilmesi gerektiğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

SOSYOLOJİ VE YAZARLIK BAĞLANTISI ANLATILDI

Fidan Grubu’na ders veren Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve sosyolog Profesör Doktor Mustafa Orçan, yazarlık ile sosyoloji arasındaki ilişkiye dikkat çekti. Orçan, "Yazar, toplumun kültürel değerlerini tanımalı ve bu değerleri eserlerine yansıtmalıdır." dedi.

YAZARLAR KÜLTÜREL DEĞERLERİ KORUMALI

Kültürel bir pergel metaforuyla düşüncelerini açıklayan Orçan, "Pergelin sabit ayağı medeniyetimiz ve değerlerimizdir, hareketli ayağı ise dünyayı anlamaya yöneliktir." dedi. Orçan, Türk edebiyatından Sezai Karakoç, Necip Fazıl Kısakürek ve Nazım Hikmet gibi isimlerin önemine değinirken, dünya edebiyatındaki büyük şair ve yazarları da hatırlattı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa