Hekim başına düşen kayıtlı nüfusun azaltıldığı yeni aile hekimliği yönetmeliği, sağlık hizmetlerinde dönüşüm getirdi. Bu değişiklikle kronik hastalıkların erken teşhisi ve tedavisine ağırlık verilmesi planlanıyor.
AİLE HEKİMLİĞİNDE YENİ STANDARTLAR
Kocaeli'nin İzmit ilçesinde görevli Aile Hekimi Merve Çakır, yönetmeliğin birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirdiğini belirtti. Çakır, "Kronik hastalıkların düzenli takibi, gereksiz ilaç kullanımının önlenmesi ve akılcı ilaç kullanımı gibi konular teşvik ediliyor" diye konuştu.
HASTA SAĞLIĞI ÖNCELİKTE
Yeni düzenlemeyle, aile hekimlerinin reçete yazımında herhangi bir kısıtlama getirilmediği ancak akılcı ilaç kullanımına yönelik düzenlemelerin yapıldığı ifade edildi. Çakır, gereksiz antibiyotik kullanımının önlenerek halk sağlığının korunmasının hedeflendiğini söyledi.
KRONİK HASTALIK TAKİBİNDE KOLAYLIK
Yönetmelikle kayıtlı nüfusun 4 binden 3 bin 500'e düşürülmesi, hekimlerin hastalarına daha fazla zaman ayırmasını sağladı. Çakır, "Obezite, tansiyon, şeker, kalp ve kanser gibi kronik hastalıkları daha kolay takip edip erken teşhis ve tedavi edebiliyoruz" ifadelerini kullandı.
EK ÖDEMELERLE TEŞVİK SAĞLANDI
Aile hekimlerine, hastaları için hastanelerden randevu alma imkanı sağlandığını belirten Çakır, "Ücretlerimizde kesinti yapılmadı. Teşvik ödemeleriyle gelirimizde artış oldu" dedi.