2025'te çevre kirliliği cezaları ne kadar oldu?

Çevreyi kirletenlere uygulanacak cezayı belirleyen Çevre Kanunu’nda para cezaları 2024 yılı için yüzde 43,93 artışla uygulanacak.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
24 Aralık 2024 14:58
GÜNCELLEME
24 Aralık 2024 15:38
2025'te çevre kirliliği cezaları ne kadar oldu?
AA
Kaynak AA

CEZALAR %43,93 ORANINDA ARTIRILDI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2025 yılı için çevreyi kirletenlere uygulanacak idari para cezalarını belirledi. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, 2872 sayılı Çevre Kanunu'na aykırı hareket eden kişi ve kuruluşlara verilecek cezalar, yeniden değerleme oranı olan %43,93 oranında artırıldı.

EGZOZ GAZI EMİSYON KURALLARINA UYMAYANLAR YÜKSEK CEZAYLA KARŞILAŞACAK

1 Ocak 2025 itibarıyla, egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahipleri 14.310 lira ceza ödeyecek. Eğer aracın emisyonu yönetmeliklerde belirlenen standartlara aykırıysa bu ceza 28.637 liraya çıkacak. Egzoz gazı emisyon kontrol sistemi olmadan araç kullananlar da aynı şekilde 14.310 lira cezayla karşı karşıya kalacak.

YETKİ BELGESİ ŞARTLARINA UYMAYANLARA 57 BİN LİRA CEZA

Egzoz Gazı Emisyon Yetki Belgesi’ne sahip olmasına rağmen yönetmelikle belirlenen şartları kaybettiği halde ölçüm yapmaya devam eden veya ölçümleri kurallara aykırı gerçekleştirenler için ceza 57.279 lira olarak belirlendi.

İZİNSİZ TESİS KURANLARA MİLYONLUK CEZALAR

Hava kirliliğine etkileri nedeniyle izne tabi olan tesisleri yetkili makamlardan izin almadan kuran veya işletenlere 668.677 lira ceza uygulanacak. Aynı şekilde, izin iptaline rağmen faaliyetlerine devam edenler veya gerekli değişiklikleri zamanında yapmayanlar da bu cezaya tabi tutulacak. Eğer tesislerdeki emisyon miktarları yönetmelikle belirlenen sınırları aşıyorsa, bu ceza 1.337.445 liraya yükselecek.

ÇED TAAHHÜTNAMESİNE AYKIRI DAVRANANLARA YÜKSEK CEZA

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinde verdikleri taahhütnameye aykırı davrananlar için uygulanacak ceza 2025 itibarıyla 278.536 lira olarak belirlendi. Bu ceza, çevre taahhütlerine uyulmamasının önüne geçmek amacıyla artırıldı.

UÇUCU ORGANİK BİLEŞİKLERİ KONTROL ETMEYENLERE CEZALAR

Bakanlıkça belirlenen esaslara uymayan benzin ve nafta depolama tesisleri, dolum terminalleri ve akaryakıt istasyonlarına yönelik cezalar da düzenlendi. Terminaller ve dolum adalarında kurallara uymayanlar için ceza 415.495 lira olurken, akaryakıt istasyonları için bu tutar 207.747 lira olacak. Tankerlerin belirlenen kriterlere aykırı olması durumunda ise 20.771 lira ceza uygulanacak.

KATI YAKIT İHLALLERİNE AĞIR YAPTIRIMLAR

Katı yakıt özelliklerini sağlamayan maddeleri ithal eden veya satanlara 114.584 lira ceza kesilecek. Katı yakıtların depolanması, taşınması, yüklenmesi, boşaltılması veya torbalanmasına yönelik düzenlemelere uymayanlar için de aynı ceza geçerli olacak. Belgelerin veya izinlerin alınmaması durumunda bu tutar 171.881 liraya çıkacak.

DENİZ ARAÇLARINA KİRLETME CEZASI

Denizi kirleten deniz araçlarına yönelik cezalar, geminin büyüklüğüne bağlı olarak groston başına artırılarak uygulanacak. Bu ceza, denizlerdeki kirliliği önleme çabalarının bir parçası olarak öne çıkıyor.

GÜRÜLTÜ YAPAN KONUT VE İŞ YERLERİNE YAPTIRIMLAR

Gürültü ve titreşim kirliliğine neden olan konutlar için ceza miktarı 11.035 lira, ulaşım araçları için 33.326 lira olarak belirlendi. İş yerleri ve atölyeler için bu ceza 111.361 lira, fabrika ve şantiyeler için ise 334.297 liraya kadar çıkacak. Eğlence mekanlarında oluşturulan gürültüye ise 334.297 lira ceza uygulanacak.

ATIK VE ARITMA TESİSLERİNİ KURMAYANA MİLYONLUK CEZA

Kurulması zorunlu olan atık alım, ön arıtma, arıtma veya bertaraf tesislerini kurmayan ya da kurup çalıştırmayanlar için ceza miktarı 1.671.844 lira olarak belirlendi. Bu düzenleme, çevre koruma faaliyetlerinin daha etkin bir şekilde yürütülmesini hedefliyor.

ATIKLARI TOPRAĞA VERENLERE AĞIR CEZALAR

Kanun ve yönetmeliklere aykırı şekilde ya da gerekli önlemleri almadan atıkları toprağa verenler için ceza miktarı 668.677 lira olarak belirlendi. Eğer bu ihlal konutlarla ilgili gerçekleşirse, her konut ve bağımsız bölüm için 16.609 lira ceza kesilecek. Müstakil konutlarda ceza, konutu kullanan kişiye; diğer konutlarda ise yöneticiye uygulanacak.

BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ TAHRİP EDENLERE CEZA

Özel Çevre Koruma Bölgeleri için belirlenen koruma ve kullanım esaslarına aykırı davrananlar ile sulak alanlar için yönetmeliklere uygun hareket etmeyenlere 557.212 lira ceza kesilecek. Bu cezalar, doğal alanların korunması için önemli bir adım olarak görülüyor.

ORMAN YAKININDA ANIZ YAKANLAR İÇİN CEZALAR 5 KAT ARTIRILACAK

Kanuna aykırı olarak anız yakanlara, her dekar için 556,71 lira ceza verilecek. Ancak anız yakma işlemi, ormanlar, sulak alanlar veya yerleşim yerlerine yakın bölgelerde gerçekleştirilirse ceza 5 kat artırılacak.

SU KAYNAKLARINI KİRLETENLERE MİLYONLUK CEZALAR

İçme ve kullanma suyu koruma alanlarına, yer altı ve yer üstü su kaynaklarına, sulama ve drenaj kanallarına atık boşaltanlara 1.337.445 lira ceza uygulanacak. Bu fiilin konutlarla bağlantılı olması durumunda ise her konut ve bağımsız bölüm için ceza miktarı 33.326 lira olacak.

USULSÜZ ATIK TOPLAMA VE GERİ DÖNÜŞÜME YÜKSEK YAPTIRIMLAR

Atık toplama, taşıma, geçici depolama, geri kazanım veya bertaraf işlemlerini mevzuata aykırı şekilde gerçekleştirenlere 623.242 liradan 2.492.979 liraya kadar değişen cezalar verilecek. Bu tür işlemleri ithal edenler ise 2.077.481 lira ceza ödeyecek. Bu düzenleme, çevreye yönelik bilinçsiz atık yönetimi faaliyetlerini önlemeyi amaçlıyor.

UMUMA AÇIK YERLERİ KİRLETENLERE CEZA

Umuma açık alanlarda çevreyi kirletenlere 6.923 lira idari para cezası uygulanacak. Bu düzenleme, kamuya açık alanların korunması amacıyla devreye alındı.

TEHLİKELİ ATIKLARLA İLGİLİ CEZALAR ARTIRILDI

Kanuna aykırı şekilde tehlikeli atıkları toplayan, depolayan, ihraç eden veya ülkeye girişini sağlayanlara yönelik ceza miktarları yükseltildi. Bu kapsamda, çevreye zarar veren uygulamalara karşı caydırıcılık hedefleniyor.

PLASTİK POŞETLERİ ÜCRETSİZ VERENLERE YAPTIRIM

Mevzuata aykırı şekilde plastik poşetleri ücretsiz sunan veya Bakanlıkça belirlenen kurallara uymayan satış noktalarına, depo alanı hariç kapalı satış alanının her metrekaresi için 114,55 lira ceza uygulanacak. Elektronik ortamda satış yapanlara ise 20.771 liradan 207.747 liraya kadar ceza kesilecek.

PLASTİK POŞET ÜRETİCİLERİNE VE TEDARİKÇİLERE CEZA

Plastik poşetleri mevzuata aykırı şekilde üreten, tedarik eden veya ithalatçı konumunda olanlara 103.872 lira ceza verilecek. Ayrıca, geri kazanım katılım payına ilişkin kurallara uymayanlara 10.385 lira para cezası uygulanacak.

SERA GAZI EMİSYONLARINI TAKİP ETMEYENLERE YAPTIRIMLAR

Sera gazı emisyonlarının takibine ilişkin planlarını sunmayan veya güncellemeyenlere 166.197 lira ceza kesilecek. Doğrulanmış sera gazı emisyon raporlarını belirtilen sürede teslim etmeyenler ise 249.296 lira ceza ödemek zorunda kalacak. Bu cezalar, iklim değişikliğiyle mücadelede etkinliği artırmayı amaçlıyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa