Yapay zeka sektörünün, 2030'a kadar 16 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor. Türkiye’nin GSMH’sinin 14 katı olan bu değer, sektörel devrimi hızlandırıyor.
Başkentteki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda gerçekleştirilen “Yapay Zeka Zirvesi’24”te önemli konulara değinildi.
2030’DA 16 TRİLYON DOLARLIK PAZAR
Zirvede konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, yapay zeka tabanlı teknolojilerin oluşturacağı ekonomik etkiye dikkat çekti. Sayan şunları söyledi:
VERİ HIZLA BÜYÜYOR
Yapay zekanın veriyi işleme yeteneği ile fark yarattığını belirten Sayan, “Geçtiğimiz yıl insanlık 100 zettabyte veri üretti. Bu yıl bu miktarın 150 zettabyte’a ulaşacağı öngörülüyor. Yapay zeka, bilgiyi işleyerek büyük bir hızla dönüştürme kapasitesine sahip” diye konuştu.
TÜRKİYE’NİN YERİ VE BAŞARILARI
BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ise Türkiye’nin siber güvenlik ve yapay zeka çalışmalarındaki yerine vurgu yaptı.
193 ülkenin yer aldığı “Oxford Insight’ın 2023 Hükümet Yapay Zeka Endeksi’ne göre Türkiye 47. sırada bulunuyor. Güney ve Orta Asya’da ise 2. sıradayız” dedi.
USOM’UN BAŞARILARI
Siber güvenlikte yerli çözümlerin önemine dikkat çeken Karagözoğlu, “Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), 97 bini aşkın zararlı bağlantıyı tespit etti ve 12 binden fazla bildirimi ilgili kurumlara iletti. Yerli yazılımlarımızla bu başarıyı artırmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.