ASO Başkanı: Ekonomi yönetimize güvenimiz tam!

Ankara Sanayi Odası'nın aralık ayı meclis toplantısında konuşan ASO Başkanı Ardıç, "Ekonomi yönetimimize güvenimiz tam” dedi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
25 Aralık 2024 12:06
GÜNCELLEME
25 Aralık 2024 14:39
ASO Başkanı: Ekonomi yönetimize güvenimiz tam!
AA
Kaynak AA

ASO MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

Ankara Sanayi Odası (ASO) Aralık ayı meclis toplantısı ile ASO 2. ve 3. OSB Müteşebbis Heyet Müşterek Toplantısı, ASO binasında düzenlendi. Toplantıda konuşan ASO Başkanı Seyit Ardıç, enflasyonla mücadelede zorlu bir sürecin sürdüğünü belirterek, "Yeter ki rasyonel politikalar taviz verilmeden uygulansın. Ekonomi yönetimimize güvenimiz tam." dedi.

ASGARİ ÜCRET VE ENFLASYONLA MÜCADELE VURGUSU

Başkan Ardıç, Balıkesir'deki mühimmat fabrikasında meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek konuşmasına başladı. 2024 yılı için belirlenen 22.104 liralık asgari ücretin hayırlı olmasını temenni eden Ardıç, 2025’in enflasyonla mücadelede başarı sağlanarak toplumun her kesiminin refahının artacağı bir yıl olmasını umduğunu ifade etti.

KÜRESEL RİSKLERİN 2025’TE DE DEVAM ETMESİ BEKLENİYOR

2024’ün küresel risklerin yüksek olduğu bir yıl olarak tamamlandığını belirten Ardıç, 2025 yılına ilişkin beklentilerin bu risklerin devam edeceği yönünde olduğunu söyledi. Ardıç, gelişmiş ekonomilerin artan borç yükü, yaşlanan nüfus ve yetersiz altyapı gibi yapısal sorunlarla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Bu sorunlara yönelik politika tercihlerinin, uzun vadeli büyüme hızlarını belirleyeceğini vurguladı.

ABD’NİN POLİTİKALARI EKONOMİK ENTEGRASYONU ETKİLEYEBİLİR

Ardıç, yeniden ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın tarife ve gümrük vergileri uygulama planının, küresel ekonomik entegrasyonu olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Ayrıca ABD ve Çin ekonomilerine yönelik büyüme beklentilerinde aşağı yönlü revizyonlar yapıldığını ifade eden Ardıç, "Küresel ticaret savaşlarının şiddetlenmesi, ithal girdi ve üretim maliyetlerini artırabilir. Tarife artışlarının etkilediği sektörlerin genişlemesi halinde ülkemizin dış ticaret göstergeleri zarar görebilir." dedi.

SANAYİ SEKTÖRÜNDE BASKI ARTIYOR

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, Türkiye'de devam eden dezenflasyonist sürecin sektörler arasında farklı etkiler yarattığını ve sanayi sektörü üzerindeki baskıyı artırdığını söyledi. Ardıç, önemli dış pazarlardaki durgunluğun ihracat artışını sınırladığını ve sanayi üretim endeksinin yıllık bazda 6 aydır gerilediğini belirtti.

CARİ DENGEDE İYİLEŞME AMA SANAYİYE DİKKAT ÇEKİLDİ

Ekim ayında cari dengenin 1,9 milyar dolar fazla verdiğini ifade eden Ardıç, bu iyileşmenin ithalattaki düşüşten kaynaklandığını vurguladı. Cari açığın Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın %1 seviyesine yaklaşmasının önemli bir gelişme olduğunu belirten Ardıç, sanayi üretimindeki durgunluğun bu süreçte göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

"RASYONEL POLİTİKALAR DEVAM ETMELİ"

Enflasyonla mücadelenin uzun ve zorlu bir süreç olduğunu dile getiren Ardıç, "Yeter ki rasyonel politikalar taviz verilmeden uygulansın. Ekonomi yönetimimize güvenimiz tam." dedi.

FAİZ İNDİRİMİ GÜNDEMDE

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB), hedeflenen enflasyona yakınsama sağlandığında faiz indirimi adımlarını atabileceğini belirten Ardıç, bunun makroekonomide istikrarı sağlamak adına önemli bir gelişme olacağını kaydetti.

2025 DİJİTALLEŞME VE KARBON DÜZENLEMESİ İÇİN KRİTİK BİR YIL

Dünyadaki hızlı değişimlere dikkat çeken Ardıç, Türkiye'nin dijitalleşme, iklim değişikliği ve küresel gelişmelere hızla uyum sağlaması gerektiğini ifade etti. Bu çerçevede "Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması"nın geçiş döneminin 1 Ekim 2023'te başladığını hatırlatan Ardıç, asıl mali yükümlülüklerin 1 Ocak 2026'da devreye gireceğini vurguladı.

"ORTAK AKILLA HAREKET ETMELİYİZ"

Ardıç, 2025'in sanayiciler için bu dönüşüme uyum sağlama noktasında kritik bir yıl olacağını belirtti. Devlet, özel sektör ve tüm kurumlarla ortak akılla hareket ederek hızla çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa