2025 kıdem tazminatı ne kadar oldu, kaç TL? Kimler kıdem tazminatı alabilir?

Yeni asgari ücretin belirlenmesinin ardından, etkilenecek diğer kalemlerin tutarları da araştırılıyor. Peki kıdem tazminatı ne kadar oldu, kaç TL? İşte detaylar..

NF
Nurseli Firat Editör
YAYINLAMA
25 Aralık 2024 13:45
GÜNCELLEME
25 Aralık 2024 14:55
2025 kıdem tazminatı ne kadar oldu, kaç TL? Kimler kıdem tazminatı alabilir?
NF
Nurseli Firat Editör

2025 asgari ücretin duyurulmasının ardından yeni yılda uygulanacak olan asgari ücret kıdem tazminatı miktarı belli oldu. Peki asgari ücrette kıdem tazminatı ne kadar olacak, kaç TL? İşte yeni asgari ücret kıdem tazminatı tutarı..

2025 ASGARİ ÜCRET BELLİ OLDU

2025 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmalarında sona gelindi ve Bakan Işıkhan yeni rakamı duyurdu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete toplamda yüzde 30 zam yapıldığını belirterek, 2025 yılında geçerli olacak asgari ücretin 22 bin 104 lira olarak belirlendiğini açıkladı.

Asgari ücretin kesinleşmesiyle birlikte yalnızca asgari ücret değil, işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretleri gibi birçok kalemin tutarları da değişecek. Peki 2025 kıdem tazminatı oranı ne kadar oldu?

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Kıdem tazminatı, bir çalışanın belirli koşullarda işten ayrılması durumunda işveren tarafından ödenen, çalışanın işyerindeki hizmet süresine dayalı olarak hesaplanan bir tazminattır.

2025 KIDEM TAZMİNATI NE KADAR OLACAK?

Türkiye'de iş hukuku çerçevesinde düzenlenen kıdem tazminatı, çalışanların iş güvencesini sağlamak ve emeklerini korumak amacıyla uygulanmaktadır. Geçtiğimiz yıl 20.002 TL olan kıdem tazminatı tabanı, 2025 yılında 26.004 TL’ye yükselecek.

KİMLER KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR?

Kıdem tazminatına hak kazanmak için belirli şartların sağlanması gerekiyor:

  • En Az Bir Yıl Çalışma Şartı: Çalışanın aynı işyerinde en az bir yıl süreyle çalışmış olması gerekiyor.
  • Haklı Nedenle İşten Ayrılma veya İşveren Tarafından İşten Çıkarılma: İşverenin haksız bir şekilde çalışanı işten çıkarması veya çalışanın haklı bir nedenden dolayı işten ayrılması durumunda kıdem tazminatı ödeniyor.
  • Belirli Durumlarda Kendi İsteğiyle Ayrılma: Çalışanın evlilik, askerlik gibi nedenlerle veya emeklilik hakkını elde etmesi durumunda da kıdem tazminatı alma hakkı doğabiliyor.
Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa