Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kadınların güvenlik hissine dair verileri TBMM Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu'na sundu. AK Parti İstanbul Milletvekili Hulki Cevizoğlu başkanlığındaki toplantıda, TÜİK Demografi İstatistikleri Daire Başkanı Metin Aytaç, 2014-2023 yılları arasındaki istatistikleri paylaştı.
KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE PLANI
Cevizoğlu, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4’üncü Ulusal Eylem Planı’na dikkat çekerek, “Sistematik, güvenilir ve karşılaştırılabilir verilerin toplanması, politika üretiminde önemli bir yol gösterici oluyor. Sağlıklı ve objektif verilere dayalı politikalar, toplumsal sorunların çözümünde kilit rol oynuyor.” dedi. Plan kapsamında Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Veri ve İstatistik Çalışma Komisyonu oluşturulduğu belirtildi.
KADINLARIN GÜVENLİK HİSSİ ARTIYOR
TÜİK verilerine göre, kadınların güvenlik hissinde son 20 yılda önemli artış kaydedildi.
Evde yalnızken kendini güvende hisseden kadınların oranı:
2004 yılında %66,7 iken 2023 yılında %83,4’e yükseldi.
Gece dışarıda yalnız yürürken güvende hisseden kadınların oranı:
2004 yılında %37 iken 2023 yılında %56’ya ulaştı.
İSTİHDAM ORANLARINDA DA ARTIŞ
TÜİK verileri, kadınların istihdam oranında da artış yaşandığını ortaya koydu. 2014 yılında %26,3 olan kadın istihdam oranı, 2023’te %31,3 seviyesine ulaştı.
VERİLER, POLİTİKA OLUŞTURMADA YOL GÖSTERİCİ
Toplantıda, TÜİK’in verilerinin kadına yönelik şiddet ve ayrımcılıkla mücadele politikalarında yol gösterici bir role sahip olduğu vurgulandı. Cevizoğlu, sağlıklı verilerin, doğru politika üretmekte büyük öneme sahip olduğunu ifade etti.