TARIMDA ÜRETİM PLANLAMASI VE YENİ DESTEK MODELLERİ
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yıl sonu değerlendirme toplantısında tarım sektörüne yönelik yeni projeleri ve destek modellerini açıkladı. 2024 yılı itibarıyla tarımda suyu merkeze alan, verimliliği artırmayı hedefleyen üretim planlaması uygulamaya konuldu.
13 STRATEJİK ÜRÜN KAPSAMA ALINDI
Üretim planlaması kapsamında 13 stratejik ürün ve yem bitkileri belirlenerek, bu ürünlerde planlamaya uygun üretim yapanlara ilave destekler sağlanacağı belirtildi. Hayvancılık alanında ise süt, besilik sığır ve kanatlı eti için üretim bölgeleri belirlendi. Bu bölgelerde üretim yapanlara çeşitli avantajlar sunuluyor.
SU ÜRÜNLERİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM
Su ürünleri alanında da üretim planlamasına geçilerek, hamsi odağa alınarak 400.000 ton kota getirildi. Bu uygulama ile sürdürülebilir balıkçılık hedefleniyor.
YENİ DESTEK MODELİ DEVREDE
Bitkisel üretimde destek tutarlarının ilk kez üretim döneminden önce ve üç yıllık olarak açıklandığını ifade eden Yumaklı, üreticilerin artık hangi bölgede, hangi ürüne ne kadar destek alacağını önceden bilerek planlama yapabileceğini belirtti. Hayvancılıkta gençler, kadınlar ve aile işletmeleri için özel destekler verilmeye başlandı.
KIRSAL KALKINMAYA YÖNELİK HİBE PROGRAMLARI
Kırsal kalkınma destek programları kapsamında, katma değerli ürün işleme ve depolama tesisleri ile modernizasyon yatırımlarına hibe sağlanıyor. IPARD programı, 81 ile yaygınlaştırılarak kırsaldan kente göçün önlenmesine katkı sağlıyor.
TARIMDA YENİ UYGULAMA HAYATA GEÇTİ
Çiftçilerin destek hesaplamalarını kolaylaştırmak amacıyla bir dijital platform hizmete sunuldu. Yumaklı tarafından yapılan açıklamaya göre; çiftçiler, "destekhesaplama.tarimorman.gov.tr" adresinden bitkisel üretim, hayvancılık ve balıkçılık kapsamında alabilecekleri destek tutarlarını hesaplayabilecek.
YENİ UYGULAMANIN AYRINTILARI
Bitkisel üretim alanında çiftçilerin yer, alan, ürün ve sulama durumu bilgilerini girebileceklerini ve alacakları destek miktarını kolayca hesaplayabileceklerini dile getiren Yumaklı, hayvancılık ve balıkçılık alanlarında da çiftçilerin istenen bilgileri girerek alacakları destek miktarını görebileceklerini söyledi. Yumaklı, yeni uygulamanın, "Tarımcebimde" platformuna da entegre edileceğini duyurdu.
REKOR DESTEKLER VE SÜBVANSİYONLU KREDİLER
2024 yılında üreticilere 91 milyar lira doğrudan destek ödemesi yapılırken, tarımsal işletmelere 417 milyar lira sübvansiyonlu kredi sağlandı. Kredilerde %100’e varan faiz indirimleri uygulandı. Tüm bu adımların, tarım sektöründe verimliliğe ve sürdürülebilirliğe katkı sağlaması hedefleniyor.