Dermatoloji Uzmanı Dr. Melek Kesir Koç, soğuk ısırığının sıfır derece altındaki soğukta cilt dokusunda donma sonucu meydana gelen bir hasar olduğunu belirtti.
SOĞUK ISIRIĞININ BELİRTİLERİ
Dr. Melek Kesir Koç, "Ayaklar, eller, kulaklar ve burun en çok etkilenen bölgelerdir. Soğuk ısırığı, bu bölgelerde renk değişimi, uyuşma ve ağrı gibi semptomlarla ortaya çıkar." dedi.
CİDDİ HASARLARA YOL AÇABİLİR
Soğuk ısırığının düşük sıcaklıklarda hücre yapısına zarar verdiğini aktaran Koç, damarların daralmasıyla doku hasarlarının meydana gelebileceğini ifade etti. Tedavi edilmediğinde cildin kalıcı hasar görebileceğine dikkat çekti.
RİSK ALTINDAKİ GRUPLAR
Soğuk ısırığının özellikle kayakçılar, dağcılar, denizciler, diyabet hastaları ve sigara kullananlar için risk oluşturduğunu söyleyen Koç, “Kan dolaşımını olumsuz etkileyen faktörler, donma riskini artırır” dedi.
SOĞUK ISIRIĞI SEVİYELERİ VE BELİRTİLERİ
Koç, soğuk ısırığının dört farklı seviyede görülebileceğini belirtti:
TEDAVİDE ERKEN MÜDAHALE ŞART
Tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Koç, “Etkilenen bölgenin yavaşça ısıtılması ve kan dolaşımının artırılması ilk adımlardır. Şiddetli vakalarda medikal müdahale gereklidir” dedi.
SOĞUK ISIRIĞINDAN KORUNMA YOLLARI
Üç katlı giyim ve su geçirmez kıyafetlerin yanı sıra bere, atkı ve eldivenlerin önemine dikkat çeken Koç, “Kalın çorap ve koruyucu ayakkabılar, donma riskini azaltabilir” ifadelerini kullandı.